Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Global debat

Dyreværnsgrupper i oprør: Jægere skiller sig brutalt af med hunde

"Stop mishandlingen". En demonstration i Strasbourg fra 2012 sætter fokus på "galgo" hundens onde skæbne.

Brækker en jagthund et ben eller mister sin hurtighed på jagtmarken, er der risiko for, at den ikke lever meget længere

Den spanske udgave af greyhounden, galgoen, har et godt liv, så længe den kan løbe kaniner op. Men brækker den et ben eller mister sin hurtighed på jagtmarken, er der risiko for, at den ikke lever meget længere.

Det er formentlig kun et fåtal af Spaniens hundred-tusinder af jægere og galgo-ejere, der kunne drømme om at skille sig af med deres hunde på den barbariske måde, det stadig foregår i nogle landdistrikter, især i det centrale og sydlige Spanien. Men efter en fire en halv måned lang jagtsæson dukker der i disse uger mange hundekadavere op, fordi ejeren ikke vil have udgiften til foder og pleje, indtil jagten atter går i gang i oktober. Nogle hunde er blevet hængt, andre kastet i brønde, atter andre er blevet skudt eller har fået skåret deres identifikationschip af halshuden og efterlades i indelukker uden mad og drikke.

Ifølge det spanske miljøpoliti Seprona blev 62 galgo-hunde fundet døde eller efterladt i 2013. Men det tal er langt højere, mener dyreværnsgruppen Pacma.

”Det reelle tal kan være over 50.000,” siger Pacmas talskvinde Laura Duarte til avisen El Mundo.

Anne Clement fra SOS Galgos forklarer til samme avis, hvorfor så mange galgoer ofres.

”Så længe, de tjener jægernes interesser, bliver de passet. Ellers bliver de slået ihjel eller efterladt.”

Indtil for få år siden kunneikke kun galgo-drab, men også alle andre former for dyremishandling kun straffes med bøde i Spanien. Men i 2013 faldt den første dom på syv en halv måneds fængsel til en jæger, der havde hængt sine hunde efter jagtsæsonen. Dengang forklarede han til dagbladet ABC, at ”han ikke vidste, at man ikke måtte slå sine egne hunde ihjel”.

Den skrappere lovgivning og ikke mindst den øgede folkelige bevidsthed om, at dyr skal passes ordentligt, har fået tallet til at falde mærkbart i de senere år. Men Spanien er stadig det eneste land i EU, hvor det er tilladt at jage med galgoer, og det har den nuværende borgerlige regering ikke tænkt sig at ændre ved.

”Problemet kunne løses ved at forbyde brug af disse hunde til jagt, men det ville være det samme som at forbyde jagt, for en jæger er ikke noget uden sine galgoer,” skriver Cesar-Javier Palacios i gratisavisen 20 Minutos.

”Hvis det blev forbudt at bruge dem til jagt, ville det først virkelig blive en massakre for galgoerne. De få, der ville være tilbage, ville blive tvunget til et indeliv uden at kunne bruge deres instinkt til at løbe harer op,” skriver læseren ”Manolo Manolin” i en kommentar i El Mundo.

I netmediet Libertad Digital foreslår Fernando Vila Blanco en anden løsning:

”Det skal være obligatorisk at registrere alle galgoer hos politiet, og efter jagtsæsonen skal jægeren gøre rede for hundene. Hvis én hund mangler uden gyldig grund, mister jægeren sit jagttegn for altid.”

En læser af netavisen salamanca24horas.com mener, at det er uretfærdigt at skære alle jægere over én kam:

”Jeg er selv jæger, og det er ikke korrekt, at alle Spaniens vel omkring en million jægere er nogle dyremishandlere. Vel højst én procent,” skriver ”cazador”, som han kalder sig.

”Den, der er i stand til at mishandle et dyr, har ikke kun en sølle moral. Han vil også være i stand til at mishandle et menneske,” mener læseren ”el rovi” i dagbladet El País.

Nogle af de spanske galgoers triste endeligt er også nået til USA, hvor en dyreværnsgruppe i Californien, der i mange år har arbejdet for at redde greyhounds, har iværksat en kampagne på de sociale medier, der kaldes ”Million Paw March for Justice” (”En million poters march for retfærdighed”).

”Vi forsøger at gøre kampagnen så global, at Spanien ikke kan ignorere den,” siger initiativtageren Susan Aceves til ABC7News.

I samme medie skriver en læser, der kalder sig ”tefflawn”:

”Fra landet med tyrefægtningerne og inkvisitionen kommer der nu endnu mere rædsel.”