Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

I store dele af verden er prævention stadig tys-tys

Som det hedder på et af de grønne bannere i den tværgående hal i Bella Center: ”Adgang til moderne prævention og reproduktiv sundhed er fundamentet for ligestilling, økonomisk udvikling og fremgang for alle”.

På verdensplan er omkring 38 millioner teenagepiger mellem 15 og 19 år seksuelt aktive, men ønsker ikke at få børn. 40 procent af dem har adgang til moderne prævention

Windkouni Ganemtore er en populær ung mand blandt sine jævnaldrende i Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou. Han kan skaffe kondomer – og han opfordrer ligefrem til at bruge dem. Det er en lettelse for mange af de unge, som ellers møder bebrejdende blikke og formanende afvisninger, hvis de drister sig til at spørge efter prævention på det lokale apotek.

Det er ikke meningen, at unge ugifte mennesker skal have sex, lyder beskeden. Og slet ikke teenagere. De skal holde sig i skindet og undgå graviditeter på den måde.

”Men sådan ser virkeligheden jo ikke ud. De unge ser så meget i fjernsynet, og de ønsker at prøve det. De bliver forelskede, men de ved alt for lidt om seksualitet og prævention,” siger 25-årige Windkouni Ganemtore, der arbejder frivilligt som projektkoordinator i en forening for familieplanlægning, samtidig med at han studerer kulturadministration og ledelse på universitetet i Ouagadougou.

Efter invitation fra Mary Fonden deltager Windkouni Ganemtore i denne uge i København i Women Deliver-konferencen om piger og kvinders vilkår, hvor et af de hedeste temaer er, hvordan unge piger og kvinder kan få lettere adgang til prævention, så de selv kan styre, hvornår og med hvem de vil blive gravide.

Som det hedder på et af de grønne bannere i den tværgående hal i Bella Center: ”Adgang til moderne prævention og reproduktiv sundhed er fundamentet for ligestilling, økonomisk udvikling og fremgang for alle”.

Windkouni Ganemtore lægger sin egen betydning i ordene. Hans søster blev gravid som 15-årig, fordi hun havde ubeskyttet sex med sin 19-årige kæreste. Hun fik barnet og blev senere gift med faderen, men det var ikke det liv, hun havde drømt om. Nu er hun 23 år og mor til to børn. En skæbne, hun deler med millioner af teenagere over hele verden.

”Det var et kæmpe chok for mig, at det kunne ske. At hun vidste så lidt, og hvor meget hendes liv var nødt til at ændre sig. Derfor besluttede jeg at gå ind i arbejdet med seksualoplysning. Sex er sådan et tabu her, og de unge er alt for generte til at spørge,” siger han.

Angeline Makore, 27 år og fra Zimbabwe, ved præcis, hvad han mener. Hun er også i København efter invitation fra Mary Fonden. Angeline Makore er vokset op på landet og ved alt om, at man ikke bare dasker forbi den lille kiosk for at købe kondomer.

”Det er utænkeligt at bede om prævention i landområderne, hvis du er en ung ugift pige. Derfor ser vi også en masse teenagegraviditeter,” siger hun.

Tilbage står manden som den, der trods alt har størst chance for at skaffe prævention, men det er langtfra givet, at han gør det. Det står og falder med, om han selv mener, at det er en fordel.

”Vi lever i en mandsdomineret kultur, der gør det svært for piger og kvinder at kræve, at manden skal bruge beskyttelse. Pigen kan spørge, men hvis manden ikke vil, er det ikke til forhandling,” siger Angeline Makore.

Den internationale kristne udviklingsorganisation World Vision forsøger at få udbredt kendskabet til prævention gennem dialog med lokale religiøse ledere, det sig være kristne eller muslimer. Christo Greyling, direktør for organisationens program for religiøse partnerskaber, understreger, at uden de religiøse lederes opbakning nytter oplysning ikke så meget.

”Jo mere følsomt et emne er, des vigtigere er det, at kirkerne støtter arbejdet. Det så vi tydeligt med ebola. Det var først, da man fandt ud af at inddrage kirkerne i oplysningen og fik dem til at sige god for ændrede begravelsesritualer, at antallet af smittede faldt,” siger han.