Prøv avisen

Nasa satser på gartnerier i rummet

Astronaut Kjell Lindgren høster salat på Den Internationale Rumstation (ISS). Nasa mener, at dyrkning af fødevarer vil være afgørende for astronauter på længerevarende missioner til Månen eller Mars. Foto: Scanpix/Ho

Et fireårigt projekt skal give amerikanske Nasa mere indblik i, hvordan man fremover kan dyrke mad i rummet, så astronauter kan klare sig på årelange missioner.

Grønne fingre har det ikke nemt i rummet.

Uden tyngdekraft kan frøene svæve væk. Vandet rinder ikke ud af vandkanden, som den gør på jorden, men samles i klumper, der sjasker rundt i lokalet. Og planternes rødder risikerer nemmere at rådne.

En anden udfordring er, at kunstigt lys og ventilatorer skal indstilles meget nøjagtigt for at genskabe de forhold, man finder på Jorden.

Men det amerikanske rumfartsagentur, Nasa, har besluttet at satse på at skabe gartnerier i rummet.

Det vil blive afgørende for den næste generation af astronauter, der skal kunne dyrke deres egen mad under missioner til Månen og til Mars, som kan komme til at vare måneder eller måske år.

Hidtil har astronauterne fået frysetørret mad med, når de skulle på længere missioner i rummet. Men frysetørringen nedbryder nogle af de vigtige vitaminer i maden, blandt andet C-vitamin og K-vitamin. Uden disse vitaminer er astronauterne mere sårbare over for infektioner, blodpropper, kræft og hjertesygdomme.

Derfor har Nasa nu hyret professionelle botanikere til at hjælpe med at finde ud af, hvordan man bedst kan dyrke grøntsager i rummet.

- Der er titusinder af spiselige planter på Jorden, som formentlig vil være nyttige, og det bliver et stort problem at vælge, hvilke af disse planter der er bedst til at fremstille mad til astronauter, forklarer Carl Lewis, der er direktør for Fairchild Tropical Botanic Garden, der står i spidsen for indsatsen.

Botanikerne har nu fundet frem til 106 forskellige planter, der vil kunne klare sig i rummet, blandt andet forskellige typer kål og salater.

Nu har 15.000 botanik-studerende fra 150 forskellige skoler i USA fået til opgave at dyrke planterne under forhold, der minder om forholdene i rummet.

Projektet løber over fire år og er finansieret af Nasa.

Allerede i dag står der i alt tre kasser med grøntsager på Den Internationale Rumstation, hvor der gennem de seneste år har været gjort forsøg med at dyrke mad.

Høsten sker dog ikke så ofte, fordi afgrøderne er begrænset. Og selv om der ind imellem kun er et enkelt blad salat eller to til hver af astronauterne, er det besværet værd, sagde astronaut Ricky Arnold, da han var igennem på en videoforbindelse til nogle af de studerende, der nu er med i projektet.

- Madens tekstur er meget ens, sagde han om det frysetørrede mad, astronauterne normalt spiser.

- Når vi kan høste vores egen salat her, er bare det at kunne nyde en anden tekstur en meget kærkommen afvigelse fra standardmenuen.

Om alt går vel, kan der næste år vokse tomater på rumstationen.

/ritzau/AFP