Naser Khader efter terror i Paris: Vi skal tæmme udyret, hvor det er

Terrorangreb i Vesten er en del af Islamisk Stats eksistensberettigelse. De hører først op, den dag terrororganisationen er bekæmpet, siger Naser Khader (K)

Operahuset i Sydney oplyst i de franske nationalfarver for at mindes ofrene ved terrorangrebet den 13. november.
Operahuset i Sydney oplyst i de franske nationalfarver for at mindes ofrene ved terrorangrebet den 13. november. . Foto: Dan Himbrechts/EPA.

Vesten skal stoppe symptombehandlingen og intensivere kampen mod Islamisk Stat, lyder det fra De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, oven på fredagens terrorangreb i Paris, der har kostet mindst 127 personer livet.

Khader, der med sin viden om islam, radikalisering og terror også er senior fellow ved den amerikanske tænketank Hudson Institute, kalder terrorangrebet for ”katastrofalt”.

Men han er ikke overrasket:

”Jeg vidste, at det kun var et spørgsmål om tid, før vi ville se et nyt terrorangreb i Europa. Og jeg frygter stadig, at dette kun er begyndelsen. At udrydde vestlig kultur er en del af den globale jihad-bevægelses eksistensberettigelse. Den trussel har man ikke taget alvorligt nok,” siger Naser Khader.

Han mener, at Vesten for længe har ladet stå til i forhold til den syriske borgerkrig, hvilket har givet Islamisk Stat mulighed for at bygge sig op. Der har manglet rettidig omhu - men nu må arbejdet gøres færdigt, mener Naser Khader:

”Vesten skal tage sig sammen og gå helhjertet ind i kampen mod Islamisk Stat. Ikke kun fra luften, men også med tropper på landjorden. Vi skal ikke gøre som med Afghanistan og have store ambitioner om statsopbygning og kvinderettigheder. Det handler udelukkende om terrorbekæmpelse,” siger han og fortsætter:

”Den frie verden har meget på spil her. Vi må bombe dem tilbage til stenalderen.”

Den franske præsident François Hollande har sagt, at gårdagens angreb er en krigserklæring. Er vi på baggrund af denne ”krig” nødt til at revidere vores idéer og idealer om det åbne samfund?

”Der er problemer med Europas relativt åbne grænser, og derfor bekymrede det mig også, da det begyndte at strømme ind med flygtninge. Jeg frygtede, at der ville være terrorister blandt flygtningene; en trussel som Hans Jørgen Bonnichsen (tidligere operativ chef for PET, red.) bagatelliserede. Men lukkede grænser og mere overvågning er stadig kun symptombehandling. Vi bliver nødt til at tæmme udyret, hvor det er,” slutter han.

"Vi skal ikke gøre som med Afghanistan og have store ambitioner om statsopbygning og kvinderettigheder. Det handler udelukkende om terrorbekæmpelse," siger Naser Khader om bekæmpelsen af Islamisk Stat i Syrien.
"Vi skal ikke gøre som med Afghanistan og have store ambitioner om statsopbygning og kvinderettigheder. Det handler udelukkende om terrorbekæmpelse," siger Naser Khader om bekæmpelsen af Islamisk Stat i Syrien. Foto: Sofie Amalie Klougart