Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Nato fejrer 70 år med debat om hjernedød

Fem år med vækst i Nato-landenes forsvarsbudgetter. Det er det positive budskab, som generalsekretær Jens Stoltenberg tager med til topmøde i London, hvor de 29 medlemslandes allierede tirsdag og onsdag fejrer 70-året for dannelse af forsvarsalliancen. Foto: François Lenoir/Reuters

Nato er den mest succesrige alliance i historien, siger generalsekretær Jens Stoltenberg, som glæder sig over forsvarsbudgetter, der for femte år i træk vokser.

Nato fejrer 70 år i næste uge, og var fødselaren et menneske og dødelig, var det nok på tide at overveje pension.

Men ligefrem "hjernedød", som den franske præsident, Emmanuel Macron, har kaldt alliancen i magasinet The Economist?

Nej, det er for groft, mener de andre ledere i Nato.

Især Tyrkiets præsident sprutter af vrede.

- Hør her, hr. Macron. Jeg siger dette fra Tyrkiet, og jeg gentager det i Nato: Først skal du tjekkes for hjernedød. For sådanne udtalelser er kun passende for hjernedøde typer som dig, sagde Recep Tayyip Erdogan fredag.

Sådan har de det muntert, de allierede, før et topmøde tirsdag og onsdag i London.

Knas i krigsmaskinen og politiske skænderier har de prøvet før i Nato, der blev dannet i 1949 som et kollektivt forsvar med det kommunistiske Sovjetunionen som direkte modstander.

De allieredes forskellige interesser i Suez-krigen i 1956 blev en krise, og i 1966 valgte Frankrig at forlade det militære samarbejde. Først i 2009 kom landet tilbage.

Penge har været den svære diskussion i Nato de senere år.

Før og under topmøder har den amerikanske præsident, Donald Trump, fremkaldt harme, forfærdelse og uro med sine pludselige udfald mod europæiske allierede og trusler om at svigte det fælles forsvar.

Baggrunden for Trumps utilfredshed er, at for mange europæiske lande bruger under to procent af bnp på deres forsvar, som landene i Wales på et topmøde i 2014 ellers aftalte at arbejde hen imod.

Før det kommende topmøde i London har Trump været stille.

Set fra hans synspunkt går det bedre med at fordele byrden, selv om USA fortsat bærer 70 procent af de samlede forsvarsudgifter.

De europæiske lande nærmer sig målet. De bruger markant mere. Næste år vil medlemslandene - uden USA - have brugt 130 milliarder dollar mere på forsvar siden 2016.

Det viser de seneste opgørelser, som generalsekretær Jens Stoltenberg præsenterede på et pressemøde fredag.

- Vores alliance er aktiv, agil og tilpasser sig fremtiden.

- Sammen vil vi markere 70-året for den mest succesrige alliance i historien, sagde Stoltenberg fredag i hovedkvarteret i Bruxelles.

Macrons diagnose af hjernedød var begrundet i manglende strategisk koordination.

Baggrunden var udviklingen i Syrien i efteråret. Her meddelte USA, at landet trak sig, mens Tyrkiet fløj ind med kampfly og angreb de kurdere, som havde været de øvrige allieredes vigtigste partner i kampen mod ekstremister.

Men den franske kritik stikker dybere. Macron mener, at Nato er blevet et "kommercielt projekt", hvor møder kun handler om, at USA vil have Europa til at bruge flere penge - i USA.

Det synspunkt lufter ingen af de øvrige. Generalsekretæren har et andet argument for at øge forsvarsudgifterne.

- Europæiske allierede og Canada skal ikke investere i forsvar for at gøre Trump glad. De bør investere i forsvar, da vi står over for nye udfordringer, og fordi vores sikkerhedsmiljø er blevet mere farligt, sagde han fredag.

Flere stats- og regeringschefer, blandt dem tyske Angela Merkel, har taget afstand fra Macrons udtalelse.

/ritzau/