Nato-lande vil fastholde teknologisk fordel over for Kina

Nato-lande vil mindske afhængigheden af Kina og fastholde teknologiske fordele i lyset af Kinas oprustning.

Nato ser ikke Kina som en modstander, men udfordringen fra Kina i forhold til landets militære oprustning betyder, at Nato-landene skal øge deres modstandsdygtighed og beskytte teknologiske fordele, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.
Nato ser ikke Kina som en modstander, men udfordringen fra Kina i forhold til landets militære oprustning betyder, at Nato-landene skal øge deres modstandsdygtighed og beskytte teknologiske fordele, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg. Foto: Stoyan Nenov/Reuters.

Nato ser ikke Kina som en modstander, men Nato-landene skal styrke deres modstandsdygtighed over for udfordringen fra Kina. Sådan lyder det fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

På et pressemøde efter Nato-landenes udenrigsministermøde i Bukarest i Rumænien fastslår Stoltenberg, at opmærksomheden på Kina vil blive skærpet.

- Vi vil selvfølgelig fortsætte med at handle og engagere os i Kina. Men vi skal være opmærksomme på vores afhængighed af Kina, mindske vores sårbarhed og håndterer risici i forhold til Kina, siger Jens Stoltenberg.

Dermed fortsætter Nato arbejdet med et finde et nyt ståsted i forhold til verdens mest folkerige land.

Det første skridt blev taget på Nato-topmødet i Madrid i juni. Her blev Nato-landene enige om et nyt strategisk koncept, der skal gælde de næste ti år.

Kina var ikke nævnt med et eneste ord i det foregående strategiske koncept fra 2010. Men i det nye koncept betegnes Kina som en "udfordring".

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, understreger, at man fortsat ønsker at have et fungerende forhold til Kina.

- Vi søger ikke konflikt med Kina. Tværtimod. Vi ønsker ikke en ny kold krig. Og vi ønsker ikke at frakoble vores økonomier, siger Antony Blinken.

Han ser flere områder som blandt andet klima, hvor det er afgørende for hele verdens befolkning, at Nato-landene og Kina samarbejder. Men Nato skal være klar til at kunne imødegå "alle fremtidige udfordringer", siger Blinken.

Det kræver, at Nato-landene så vidt muligt bevarer uafhængighed af Kina, når det gælder kritisk infrastruktur og beskytter teknologiske fordele.

Konkret fastslår Natos nye strategiske koncept: "Kinas erklærede ambitioner og politik udfordrer vores interesser, sikkerhed og værdier".

Konceptet peger på, at Kina forsøger at øge sin globale indflydelse og står bag cyber-operationer og misinformation om Nato og Nato-lande.

- Vi vil ikke lade os forblænde. I dag diskuterede ministrene Kinas ambitiøse militære udvikling. Det teknologiske fremskridt og de voksende cyberaktiviteter.

- Nato-landenes udenrigsministre understregede, at man skal møde Natos retningslinjer for modstandsdygtighed. Og vi skal bevare vores teknologiske fordel, siger Jens Stoltenberg.

Han lægger samtidig op til, at Nato vil styrke sit samarbejde med EU og lande i Stillehavsregionen. Her har Nato blandt andet styrket forbindelserne til Australien, Japan, New Zealand og Sydkorea.

De fire lande deltog alle for første gang i et Nato-topmøde, da Nato-landenes stats- og regeringsledere i juni mødtes i Madrid.

/ritzau/