Naturkatastrofe rammer omstridt sekt

Dødelige oversvømmelser tvinger polygam sekt til kontakt med omverdenen

Kvinder og børn fra den polygame sekt FLDS følger rednings-arbejdet efter oversvømmelserne i grænseområdet mellem Utah og Arizona, hvor mindst 12 af deres trosfæller er omkommet.
Kvinder og børn fra den polygame sekt FLDS følger rednings-arbejdet efter oversvømmelserne i grænseområdet mellem Utah og Arizona, hvor mindst 12 af deres trosfæller er omkommet. . Foto: Scanpix.

Oversvømmelser i den amerikanske delstat Utah har kastet søgelyset på en omstridt polygam sekt, der lever i lukkede enklaver, hvor det øvrige samfunds regler og normer er ugyldige.

De voldsomme og pludselige oversvømmelser, der i sidste uge kostede mindst 12 kvinder og børn fra Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints (De Sidste Dages Hellige Fundamentalistiske Kirke), FLDS, i byen Hildale livet, har tvunget medlemmer af sekten til at åbne en dør på klem for verden udenfor. I en tv-pressekonference har to af fædrene til ofrene takket for den hjælp, som de har modtaget, men samtidig anklaget myndighederne for religiøs forfølgelse.

”Vores familier og hundreder andre er blevet forvist fra deres hjem, fordi de ikke vil opgive deres religiøse tro,” sagde en af fædrene, Sheldon Black Jr., der beskyldte myndighederne for at begå ”religiøst folkedrab”.

Utah beslaglagde sidste år den fond, der ejer de fleste af sektens huse og ejendomme, og har forvist flere familier fra deres hjem, men afviser, at tiltaget har noget at gøre med religion.

FLDS nærer en dybt rodfæstet modvilje over for myndighederne, der mistænker sekten for at presse mindreårige piger til ægteskab og sex med ældre mænd samt at oplære drenge til at blive sexforbrydere. Sektens leder og ”profet”, Warren Jeffs, afsoner en fængselsdom for seksuelle overgreb på unge piger, som han betragter som sine ”brude”, og i 2008 ransagede myndighederne i Texas en FLDS-koloni og tvangsfjernede flere hundrede børn.

Med sine cirka 10.000 medlemmer, der lever i enklaver i flere amerikanske delstater, er FLDS den største polygame gruppe i USA. Hovedparten bor i tvillingebyerne Hildale og Colorado City i det tyndt befolkede grænseland mellem Utah og Arizona. Sekten er baseret på Mormonkirkens stifter Joseph Smiths doktriner, men har i dag ingen bånd til Mormonkirken, der bandlyste flerkoneri i 1890.