Nedtællingen til et andet Syrien er begyndt

Den interne opposition mod Bashar al-Assads styre vokser og bliver mere professionel og målrettet for hver dag. Samtidig er de fleste af regionens lande parate til at ofre den unge syriske præsident

Der er stadig syrere, der støtter landets præsident, Bashar al-Assad. Frivilligt eller ufrivilligt. Som her i Damaskus, hvor tilhængere af præsidenten markerer deres opbakning. De positive demonstranter har dog ikke forhindret landene i Den Arabiske Liga i at kræve 500 observatører udstationeret i Syrien på grund af regimets barske behandling af de syrere, der gennem otte måneder har vovet at protestere mod al-Assad. –
Der er stadig syrere, der støtter landets præsident, Bashar al-Assad. Frivilligt eller ufrivilligt. Som her i Damaskus, hvor tilhængere af præsidenten markerer deres opbakning. De positive demonstranter har dog ikke forhindret landene i Den Arabiske Liga i at kræve 500 observatører udstationeret i Syrien på grund af regimets barske behandling af de syrere, der gennem otte måneder har vovet at protestere mod al-Assad. –. Foto: Louai BesharaAFP.

Syrien har altid været et af de arabiske landes problembørn. Et allawittisk mindretalsstyre, der holder befolkningen i et jerngreb, og som oven i købet indgår aftaler med ikke-arabiske Iran.

Det har aldrig været de arabiske landes livret.

LÆS OGSÅ:
Arabisk Liga giver Syrien tre dages frist

Så når Den Arabiske Ligas lande i disse dage ekstraordinært stimler sammen i Marokko for at diskutere sanktioner mod Syrien, tilbagetrækning af ambassadører fra Damaskus, udstationering af observatører i Syrien og opretholdelse af beslutningen om at suspendere Syrien fra Ligaen, er det tegn på, at Bashar al-Assad virkelig har krydset alle røde linjer.

Samtidig med, at den syriske præsident mister sine regionale venner, vokser oppositionen på hjemmefronten. For første gang i det otte måneder lange oprør har den såkaldte frie syriske hær, der består af afhoppere fra landets hær, rettet angreb mod efterretningstjenestens installationer nord for hovedstaden, Damaskus.

På den måde står Bashar al-Assad over for voksende diplomatisk og fysisk pres. Foruden sanktioner truer Tyrkiet med at stoppe al overførsel af elektricitet til Syrien, med mindre Assad standser sin undertrykkelse af oppositionen.

Spørgsmålet, eksperterne stiller i øjeblikket, er, om det overhovedet er nok til at vælte en præsident, der insisterer på at blive siddende.

Mussab al-Azzawi fra en syrisk menneskerettighedsorganisation med sæde i London tvivler på, at Bashar al-Assad vil lade sig rokke af det seneste pres.

Den Arabiske Ligas suspendering af Syrien er et rigtigt og vigtigt signal. Det samme gælder økonomiske sanktioner mod Syrien. Men jeg spår ikke, at det er nok til at vælte Assads styre, siger han.

Samme tone høres fra Syrien-eksperten Joshua Landis, der er vært for et af de mest læste netsteder om situationen i Syrien.

Det er vanskeligt at komme på en mellemøstlig regering, der er blevet væltet af sanktioner alene. Nogle af de lande, der har oplevet sanktioner i årevis, er Iran, Sudan, Irak, Libyen og naturligvis også Gaza. Sanktioner gør befolkningen sulten og fattig, og regeringer er meget dygtige til at slippe for denne smerte, skriver han.

Han stiller selv spørgsmålet, om Den Arabiske Liga og de vestlige lande ikke allerede ved dette og giver sit bud på, hvorfor de alligevel kaster sig ud i tilsyneladende nyttesløse sanktioner.

Kan det være, at nogle beslutningstagere ønsker at udvide den humanitære katastrofe i Syrien for at skabe et interveneringsvenligt miljø. Umiddelbart synes det at være en utænkelig idé, men tidligere konflikter viser, at jo mere ekstrem situationen er på landjorden, des mere åbner det for ekstreme beslutninger, skriver Landis.

Den israelske tænketank Debka, der beskæftiger sig med regionale og sikkerhedsrelaterede emner, mener netop, at Den Arabiske Liga i samarbejde med en række vestlige lande er ved at forberede en situation, der kan åbne for en militær indsats mod Syrien. På samme måde som man gjorde mod Moammar Gaddafi i Libyen.

Den Arabiske Ligas første skridt i denne retning er kravet om udstationering af 500 såkaldte observatører i Syrien. Disse observatører vil få brug for beskyttelse, og på den måde forsøger man at få en såkaldt samlet arabisk styrke til Syrien, skriver tænketanken.

Debka mener heller ikke, at angrebet mod den syriske efterretningskaserne natten til i går er noget tilfælde. Man ser det som en vel planlagt manøvre, der sammen med det politiske pres skal være med til at lægge mest muligt pres på Assad fra de arabiske landes side.

I modsætning til den frie syriske hærs udtalelser om, at man ikke får nogen logistisk støtte udefra, mener Debka, at de syriske oprørere for længst er begyndt at modtage efterretninger og logistisk støtte fra en række mellemøstlige lande. Blandt dem Jordan, Saudi-Arabien, Tyrkiet og Qatar.