Netanyahu lover ærlig, men hård fredsproces

Den israelske premierminister forudser, at de kommende fredsforhandlinger med palæstinenserne bliver hårde

Netanyahu lover ærlig, men hård fredsproces
Netanyahu lover ærlig, men hård fredsproces Foto: Pool

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, advarer om, at der vil blive tale om "hårde" forhandlinger, når israelere og palæstinensere efter planen i næste uge skal drøfte fred for første gang i tre år.

Samtidig lover han israelerne, at der vil blive udskrevet folkeafstemning, hvis de nye forhandlinger skulle munde ud i en fredsaftale.

- Forhandlingerne vil ikke blive lette, men vi indleder dem med åbenhed og ærlighed, siger Netanyahu, der ellers længe har modsat sig et tøbrud over for palæstinenserne.

Han tilføjer, at han håber, at forhandlingerne vil blive ført på en "ansvarlig, praktisk og seriøs måde".

Netanyahus tale kommer efter, at to af hans højreorienterede ministre har argumenteret kraftigt imod at sætte byggeriet af jødiske bosættelser på pause som led i forhandlingerne.

- Det ville være amoralt, ujødisk og umenneskeligt at standse dagligdagen for folk og deres børn, siger transportministeren Israel Katz, der er fra Netanyahus eget parti, Likud.

Flere israelske medier beretter, at mens der ikke er nogen officiel pause i byggeriet af bosættelser, så vil Netanyahu i stilhed standse byggearbejdet i en kortere periode under forhandlingerne.

Det er meget lidt, der er sluppet ud om grundlaget for den aftale, som det fredag lykkedes USA's udenrigsminister, John Kerry, at få israelerne og palæstinenserne med på.

Men den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, har gentagne gange understreget, at det er en forudsætning for nye fredssamtaler, at israelerne stopper bosættelserne.

Desuden har han krævet, at en række palæstinensiske fanger bliver frigivet. Det sidste er blevet imødekommet.

Samtidig roser Israels præsident, Shimon Peres, sin palæstinensiske kollega Abbas for at have indvilget i at genoptage fredsprocessen.

- Du har truffet en modig og historisk beslutning om at vende tilbage til forhandlingsbordet. Lyt ikke til skeptikerne, du har gjort det rigtige, lyder det fra Peres til Abbas.