Prøv avisen

Netanyahu styrer mod sejr ved at udnytte de sociale medier

Den israelske valgkamp 2019 foregår på de sociale medier, og her er det er uden sammenligning Benjamin Netanyahus valgkampagne, der har overhånden. Foto: Abir Sultan/Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Premierminister Benjamin Netanyahu og Likud står til en snæver sejr ved valget i Israel i morgen takket være en polariserende kampagne på de sociale medier, som har været præget af angreb på pressen og politiske modstandere

”De israelske medier lyver jer lige op i hovedet fra morgen til aften. I radioen, på tv og i aviserne. De tilsviner folk på højrefløjen. Lukker munden på dem. De har givet os øgenavne. De har kaldt os ’pøbel’, ’bavianer’, ’amuletkyssere’, og nu påstår de, at vi er ’bots’ (falske profiler genereret af computerprogrammer, red.). I fire år har medierne haft magten. På valgdagen den 9. april er magten jeres. Stem Likud. Det er de rigtige svar til dem, der tror, at I er bots.”

Benjamin Netanyahu står ved talerstolen med det israelske flag ved sin side. Bag ham er en blå væg med partinavnet Likud i hvidt flere steder. Han er i mørkt jakkesæt, hvid skjorte og blåt slips, og han understreger sine ord med mimik og håndbevægelser. Men der lyder ingen klapsalver. Benjamin Netanyahu taler ikke ved et valgmøde. Premierministeren står alene med sig selv foran et kamera og er ”live” på Facebook. Mens han taler, flyder dusinvis af blå opadpegende tommelfingre og røde hjerteikoner hen over skærmen. Ordene falder åbenlyst i god jord.

Den israelske valgkamp 2019 foregår på de sociale medier, og her er det er uden sammenligning Benjamin Netanyahus valgkampagne, der har overhånden.

Derfor går der heller ikke meget mere end et par timer, før Netanyahu står frem på Facebook og giver landets største avis, Yedioth Ahronoth, svar for tiltale for samme morgen at have offentliggjort en undersøgelse, der påstår at afsløre, at tusinder af Likuds støtter på de sociale medier ikke er rigtige mennesker, men internetrobotter – såkaldte bots.

”I er ikke bots. I er over en million Likud-vælgere. I ser, hvad jeg og mine venner har gjort for dette land. I ser de utrolige resultater, vi har opnået. I ved, at (Yair) Lapid og (Benny) Gantz er svage og uegnede. I ved, at de over- hovedet ikke kan fungere som premierministre. Ikke mindst, fordi deres politik er fejlagtig,” fortsætter han med henvisning til sine udfordrere fra det nye parti Blå-Hvid.

Benjamin Netanyahu brugte allerede dygtigt de sociale medier i valgkampen for fire år siden. Da den nuværende valgkamp blev skudt i gang, var han for længst Israels mest synlige politiker på de sociale medier med i alt over fem millioner følgere. Alene på Facebook har Netanyahu over to millioner følgere, der hver dag deler og ”liker” hans mange opslag. Modsat har han lige så længe haft et horn i siden på de klassiske medier i Israel.

Ifølge Netanyahu udspyr de fake news. Han er over- bevist om, at det er venstreorienterede journalister, der med historier om påstået korruption har ført en ”heksejagt” imod ham og hans familie, der nu er blevet til rigsadvokatens anklageskrift imod ham.

”Der er ingen tvivl om, at Likud og Netanyahu er langt dygtigere på de sociale medier end nogen af de andre partier. Vi ved, at Likud med brugeranalyser på forhånd kender deres målgruppe og derfor rammer deres vælgere meget nøjagtigt. De andre partier har slet ikke den samme viden om deres vælgere,” forklarer Anat Ben-David, ekspert i de nye medier, sociologi og kommunikation fra det israelske Open University.

Derfor vidste Likud også, at partiets vælgere ville blive glade for endnu en social medie-kanal: LikudTV.

En internet-tv-kanal, hvor Likud og Netanyahu kan tale uimodsagt, og man kan møde Likuds kernevælgere som Amram Mesika fra byen Rehovot, der har klæbet store plakater af Netanyahu på sin bil og giver premierministerens billede et kys på munden:

”Bibi Netanyahu er min premierminister. Min premierminister,” gentager han og giver Likud-kameraet en tommeltot i vejret.

”Kun Bibi – der er overhovedet ikke noget alternativ. Tanken om Benny Gantz som eventuel premierminister gør mig dybt bekymret. Prøv at se, hvor godt vi har det her i landet,” svarer en midaldrende israeler, der ejer en butik i Rehovot, der sælger kosmetik, LikudTV’s reporter.

Hvor reporteren end færdes i landet, er alle enige. Unge, gamle, mænd og kvinder. I storbyer, landsbyer og bosættelser.

”Bibi betyder sikkerhed. Bibi er den eneste, der kan passe på Israel for os. Jeg har stemt på ham hver gang. Jeg elsker ham”, siger en 27-årig israeler i byen Askelon.

”Som I kan se, støtter israelerne Bibi. Uanset hvad medierne skriver, så holder israelerne sig orienteret. De ved, hvad der sker, og ved i sidste ende, hvem de kan stole på,” slutter Likud-reporteren sin udsendelse.

Nærlæsning af avishistorien om de påståede Likud-bots i Yedioth Ahronoth afslører, at de fleste af de sociale medie-konti, der kunne se ud som bots, ikke bliver drevet af computerprogrammer, men af mennesker. Navngivne mennesker, der betales store beløb af Likudpartiets valgbudget for at skabe trafik på alle de konti, der støtter Netanyahu. Det svarer til Anat Ben-Davids erfaring: den menneskelige faktor er nødvendig i enhver form for manipulation, siger hun. Og den form for vælgermanipulation ved hjælp af nye medier, eksperten mest hæfter sig ved, foregår via sms’er og chattjenester som Whatsapp eller Messenger, der sendes direkte ud til de enkelte vælgere på valgdagen.

”Ved valget i Brasilien blev vælgerne bombarderet med beskeder på Whatsapp, der var fulde af desinformation. Det ville undre mig, hvis der ikke var nogen her, der ville prøve det samme. Ved valget i 2015 var der nogen i Likud, der sendte anonyme sms’er ud med teksten: ’Araberne strømmer til valgurnerne’. Til sidst brugte Netanyahu selv sætningen ’araberne strømmer til valgurnerne’ for at få sofavælgerne af sted. Det var en falsk påstand,” siger Anat Ben-David.

Og metoden virker. Ifølge de seneste opinionsundersøgelser foretrækker 38 procent af de adspurgte israelere Benjamin Netanyahu som premierminister frem for 36 procent, der hellere vil have Benny Gantz. Og over halvdelen, 56 procent, regner med at Netanyahu vil danne Israels næste regering.