Historiske protester sætter Israel i kog: ”Vi har aldrig været tættere på en total sammenstyrtning”

Under pres fra brede dele af befolkningen og en lammende generalstrejke, ventes Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at bremse den varslede og stærkt kritiserede retsreform

Israelerne strømmer ud i gaderne for at protestere imod premierminister Benjamin Netanyahus retsreform. Især Netanyahus fyring af sin forsvarsminister søndag aften har sat et allerede splittet Israel yderligere i kog.
Israelerne strømmer ud i gaderne for at protestere imod premierminister Benjamin Netanyahus retsreform. Især Netanyahus fyring af sin forsvarsminister søndag aften har sat et allerede splittet Israel yderligere i kog. . Foto: Ahmad Gharabli/AFP/Ritzau Scanpix.

I tre måneder har den israelske regering ignoreret protesterne mod den retsreform, der vil svække højesteret og bane vej for en reel styreændring. 

Men ikke længere. Efter premierminister Benjamin Netanyahu i løbet af søndag fyrede forsvarsminister Yoav Galant, har voldsomme reaktioner nu fået Netanyahu til at træde på bremsen. 

Tidligt mandag morgen rygtedes det, at Benjamin Netanyahu ville holde en tale senere på formiddagen, hvori han skulle meddele, at retsreformen vil blive bremset midlertidigt. Det skabte protester fra flere af hans egne ministre, og den ventede tale fra Netanyahu har i skrivende stund mandag aften stadig ikke fundet sted. 

Ifølge Israels minister for national sikkerhed, Itamar Ben Gvir, er der allerede indgået en aftale om at fryse reformen til maj for derefter at tage den op til debat igen. Det vil sige, at der kun er tale om en midlertidig pause i gennemførelsen af reformen. Det siger Itamar Ben Gvir ifølge Times of Israel.

På et pressemøde mandag formiddag sagde Israels oppositionsleder, Yair Lapid: ”Vi har aldrig været tættere på en total sammenstyrtning. Det, der skete i går, er det rene vanvid.” 

Han refererer til udviklingen søndag nat efter fyringen af Yoav Galant, hvor israelerne strømmede ud i gaderne i protest. En udvikling, der også omtales som historisk i Israel, fordi den ledte til Netanyahus beslutning om at bremse reformen. 

Nadav Eyal, forfatter til bogen ”Revolt: The Worldwide Uprising Against Globalization” (Opstand: Det verdensomspændende oprør imod globalisering), er blandt dem, der siger, udviklingen er uden fortilfælde. 

”Israelerne har bevist, at de på fredelig vis har været parate til at kæmpe for deres demokrati. Det er første gang, vi ser sådan en succes i et land, der trues af et populistisk og nationalistisk regime. Reelt set har regeringen magten til at gennemføre reformen, men det er ikke lykkedes,” siger Nadav Eyal.

Han tilføjer dog, at kun tiden vil vise, om demonstranternes succes varer ved. 

Netanyahu fyrede Yoav Galant, fordi denne i slutningen af sidste uge offentligt opfordrede til at sætte reformprocessen i bero. Yoav Galant sagde, at reformen skaber intern splid i den israelske hær, og at den er en reel fare for Israels sikkerhed. Forsvarsministeren repræsenterer ikke kun den israelske hær, men også efterretningstjenesten Mossad og den interne sikkerhedstjeneste Shin Bet.

Netanyahus efterfølgende fyring af Yoav Galant fik bægeret til at flyde over hos store dele af befolkningen, og hele søndag nat demonstrerede mange tusinder i Israels største byer, blandt andet ved at spærre motorvejen til Tel Aviv i ni timer. Israels Histadrut – arbejdernes landsorganisation – erklærede generalstrejke i alle offentlige institutioner, inklusive den internationale lufthavn Ben Gurion, hvor 75.000 rejsende blev forhindret i at lette i løbet af søndag. Samtidig påbegyndte 27 israelske borgmestre en sultestrejke søndag morgen i protest mod reformen. Ifølge israelsk politi var der mandag samlet mindst 80.000 demonstranter uden for Knesset, der er Israels parlament i Jerusalem. 

Israels finansminister, Bezalel Smotrich, opfordrer ifølge avisen Haaretz til, at regeringens højreorienterede støtter i befolkningen laver en moddemonstration i Jerusalem. Han slår fast, at ”retsreformen på ingen måde kan bremses”.

Yael German forlod i januar sin post som Israels ambassadør i Frankrig i protest mod regeringens reformplan. Søndag nat sad hun fast i trafikken på grund af demonstrationerne på Ayalon-motorvejen ved Tel Aviv. 

”Jeg parkerede bilen og sluttede mig til demonstranterne,” fortæller hun til Israels militærradio. 

”Det føltes som en revolution. Ingen andre steder hører man demonstranter råbe ’vi elsker hæren’ og ’vi elsker politiet’. Sådan er situationen i Israel,” siger hun. 

Nir Dvori, sikkerhedsanalytiker på Israels Kanal 12, siger, at han aldrig har set noget lignende. Han har i ugevis advaret mod intern splittelse i den israelske hær. Om piloter, der ikke ønsker at møde op til træning, og eliteenheder, der siger, at de ikke vil lade sig indkalde, hvis reformen bliver vedtaget.

Nogle af ministrene i Benjamin Netanyahus regering truede mandag med at træde af i protest, hvis han bremser retsreformen. Det får israelerne til at spørge sig selv, hvad der vil ske de kommende dage og uger. Et muligt scenarie er, at regeringen vil falde sammen, fordi den mister sit parlamentariske flertal, hvis eller når flere ministre vælger at gå.

Et andet scenarie er, at Netanyahu på taktisk vis bremser reformprocessen i nogle uger for at svække protesterne og derefter fortsætter, når den jødiske højtid pessah er overstået. Et muligt tredje scenarie er, at Netanyahu indleder samtaler med dele af oppositionen for at danne en bred samlingsregering, der kan skabe stabilitet og måske endda gennemføre en ændret retsreform med støtte fra størstedelen af befolkningen.