Netanyahu vender tilbage båret på ryggen af højreekstremister

En magelig valgsejr til den israelske højrefløj baner vejen for tidligere premierminister og retsforfulgte Benjamin Netanyahus comeback som Israels leder

"Vi har vundet en kæmpe tillidserklæring fra Israels befolkning," sagde Benjamin Netanyahu tidligt onsdag morgen foran en jublende flok af tilhængere i Jerusalems kongrescenter.
"Vi har vundet en kæmpe tillidserklæring fra Israels befolkning," sagde Benjamin Netanyahu tidligt onsdag morgen foran en jublende flok af tilhængere i Jerusalems kongrescenter. Foto: Ammar Awad/Reuters/Ritzau Scanpix.

Femte gang blev lykkens gang for Israels tidligere premierminister Benjamin Netanyahu. Efter tirsdagens parlamentsvalg - det femte på treethalvt år - står han til at kunne danne en stabil flertalsregering, der allerede omtales som Israels mest højreekstremistiske indtil nu. Samtidig sender valget indtil videre venstrefløjspartiet Meretz under spærregrænsen for første gang i årtier, mens Arbejderpartiet - Israels traditionelle fredsparti - kun med nød og næppe kravler over spærregrænsen. 

Optællingen af 95 procent af stemmerne viser, at Benjamin Netanyahus Likud parti er Israels største med 31 mandater ud af Knessets 120, mens den samlede blok af højrefløjspartier har et flertal på 65 mandater. De resterende fem procent af stemmerne tilhører Israels værnepligtige og vil blive talt op i løbet af torsdag. Traditionelt giver soldaternes stemmer den israelske højrefløj en kneben sejr.  

"Vi har vundet en kæmpe tillidserklæring fra Israels befolkning," sagde Benjamin Netanyahu tidligt onsdag morgen foran en jublende flok af tilhængere i Jerusalems kongrescenter.

Den tidligere premierminister ventes at modtage den israelske præsidents officielle mandat til at danne landets næste regering, så snart alle stemmer er talt.

Selvom Benjamin Netanyahu reelt set både kan danne en bred national samlingsregering med de større centerpartier og en ren højrefløjsregering, ventes det, at han vil foretrække en regering, der kun består af Israels højrefløj. Det skaber allerede nu opmærksomhed uden for Israel og heftig debat i selve Israel. Ikke mindst, fordi partiet Religiøs Zionisme, der i øjeblikket står til at vinde 14 mandater, består af politikere, der indtil for ganske nylig blev omtalt som marginaliserede ekstremister og farlige.

“Lovet være Gud for, at vi er nået hertil,” sagde 46-årige Itamar Ben Gvir, der er leder af partiet Jødisk Styrke, tidligt onsdag morgen foran syngende og dansende støtter. 

Inden valget indgik han en alliance med navnet Religiøs Zionisme sammen med politikeren Bezalel Smootrich. Og efter tirsdagens valg har de for første gang i Israels historie gjort det nationalreligiøse parti til landets tredjestørste. Hermed også til et parti, der står til at få tildelt centrale poster i Israels kommende regering. 

“Det her er et farvel til den zionisme, vi kender fra David Ben Gurion (Israels første premierminister red.),” sagde analytiker Amnon Abramovich på Israels Kanal 12, som et dramatisk svar på spørgsmålet om, hvad Religiøs Zionismes fremgang vil betyde. 

Årsagen til det opsigtsvækkende svar er, at både Bezalel Smootrich og Itamar Ben Gvir ønsker en række omfattende ændringer: En politisering af det israelske retssystem, annullering af de retssager, Benjamin Netanyahu er sigtet i, og lovændringer, der blandt andet skal gøre det lettere for Israels politi at åbne ild mod palæstinensere.

Under valgkampen sagde Bezalel Smootrich gentagne gange, at hans endelige mål er at oprette en religiøs stat baseret på jødisk lov. I øjeblikket sættes han i forbindelse med poster som justitsminister eller forsvarsminister, mens Itamar Ben Gvir kræver at få tildelt posten som minister for Israels interne sikkerhed. 

Mens deres fremgang vækker debat i og uden for Israel, mener den politiske kommentator Shmuel Rosner, at forklaringen på de to politikeres succes er enkel. 

“Itamar Ben Gvir er den eneste politiker, der har forstået det traume, israelerne oplevede, da det i maj 2021 kom til kampe mellem jøder og arabere i Israels blandede byer,” siger han. 

Han forklarer, at mange israelere har stemt på Itamar Ben Gvir og Bezalel Smootrich, også selvom de ikke køber den religiøse del af deres ideologi. 

“Når det gælder den enkelte israelers personlige sikkerhed, hvad enten det er over for arabiske militser i de blandede byer, hærværk, traktortyverier i Jordandalens kibbutzer eller den komplette lovløshed, der hersker i beduinsamfundene i syd, er Itamar Ben Gvir den eneste, der har sat det på dagsordenen og foreslået løsninger,” siger Shmuel Rosner som forklaring på den omdiskuterede politikers massive fremgang.  

Foruden Likudpartiet og Religiøs Zionisme vil en såkaldt ren højreregering under Benjamin Netanyahu bestå af de to ortodokse partier, Shas og Forenet Torah og Jødedom.