Netanyahus kommende regering går et ideologisk oprør i møde

Store dele af Israels befolkning frygter, at Benjamin Netanyahus kommende regering vil trække tæppet væk under landets liberale værdier

Allerede inden Israels kommende premierminister Benjamin Netanyahu har færdigdannet sin regering, vokser kritikken fra de mere liberale dele af den israelske befolkning.
Allerede inden Israels kommende premierminister Benjamin Netanyahu har færdigdannet sin regering, vokser kritikken fra de mere liberale dele af den israelske befolkning. Foto: Abir Sultan/AP/Ritzau Scanpix.

Oprør, protester, ja endda borgerkrig. Allerede inden Israels kommende premierminister Benjamin Netanyahu har færdigdannet sin regering, mærker israelerne en optrapning af den mangeårige identitetskamp, hvor disse hårde ord og daglige skænderier mellem liberale og religiøse nationalister er blevet en central del af debatten.

Det nyligt overståede israelske parlamentsvalg, hvor Netanyahus højreblok vandt et flertal på 64 mandater ud af 120, har for første gang i landets historie gjort det nationalreligiøse bosætterparti Jødisk Styrke til Israels tredjestørste.

Personer som Itamar Ben Gvir og Avi Maoz, der indtil for nylig blev anset for at være nogle af Israels mest yderligtgående aktivister, forhandler nu med Benjamin Netanyahu om fordelingen af den fremtidige regerings forskellige poster. Og det sender chokbølger gennem de mere liberale dele af den israelske befolkning. 

“Israel er på vej til at blive transformeret fra et demokrati til et fascistisk teokrati,” siger Tel Avivs borgmester Ron Huldai i et interview til Israels tv Kanal 12. 

Som de fleste andre israelere har han fulgt Benjamin Netanyahus forhandlinger om regeringsdannelsen siden den 1. november. Han har hørt Benjamin Netanyahu love Itamar Ben Gvir posten som minister for Israels indenrigssikkerhed. Og han har hørt Bezalel Smotrich fra Jødisk Styrke kræve at få beføjelser over den civile administration på den besatte vestbred, til trods for at han skal være finansminister og ikke forsvarsminister.

Men i den forgangne uge flød bægeret over, da Avi Maoz, der også er gået i partikoalition med Jødisk Styrke, fik tildelt en viceministerpost i Statsministeriet med beføjelser over store dele af det israelske skolesystem, der ellers tilhører undervisningsministeriet.

Avi Maoz har gjort sig bemærket ved at kalde homoseksuelle for syge og sige, at kvinders bedste bedrift i livet er at lade sig vie. Avi Maoz har erklæret, at han vil afskaffe al offentlig transport på den ugentlige hviledag shabat og aflyse den årlige pride-parade i Jerusalem. Men hans nytildelte beføjelser over dele af undervisningsministeriet rammer en nerve i det israelske samfund. Forældre, borgmestre og ledere af mindre lokalsamfund frygter, at Avi Maoz vil bruge sine nye beføjelser til at afskaffe alle de dele af undervisningssystemet, der underviser Israels unge i pluralisme, respekt, moral og tolerance. 

Israels nuværende premierminister Yair Lapid skrev i weekenden på Facebook, at hans parti vil åbne en såkaldt alarm-central for forældre, der er bekymrede over et eventuelt ideologisk jordskælv i undervisningssystemet. 

"Avi Maoz vil ikke få lov til at introducere sit partis mørke, homofobiske, nationalistiske og voldelige lære i skolerne for alle Israels børn," skriver Yair Lapids parti Yesh Atid på Facebook. 

Forum 14, en forening der repræsenterer kvindelige ledere af mindre bysamfund, sendte samtidig et åbent brev til Benjamin Netanyahu. 

"Uddannelsessystemet skal forblive frit for politiske interesser og give udtryk for de mange forskellige meninger og stemmer, der findes i det israelske samfund. Det kan ikke opdeles som et puslespil for behovet for en koalitionsaftale af den ene eller anden art."

En række skoleinspektører i de traditionelt mere liberale byer som Haifa og Tel Aviv har allerede sagt, at de ikke vil acceptere eventuelle ændringer udført af Avi Maoz. I stedet vil de fortsætte med at tilbyde den samme undervisning som tidligere. 

“Sagen er, at Tel Aviv og Haifa ikke er problemet. De har råd til at tilbyde skoleeleverne alternativer til de tiltag, Avi Maoz måtte tage,” siger 51-årige Anat, der arbejder i undervisningsministeriet. Hun ønsker ikke at stå frem med sit fulde navn af frygt for at blive udskammet og fyret. Men ifølge hende og mange andre er Avi Maoz' plan at indføre nationalistiske, religiøse og homofobiske elementer i undervisningen i de mere perifere områder, hvor der ikke er råd til at tilbyde alternativer. 

“Det er tydeligvis planen at sætte sig hårdt på de svagere dele af det israelske samfund og indoktrinere dem med illiberal og hadsk ideologi frem for pluralisme,” siger hun. 

Den slags udtalelser opfattes sammen med Yair Lapids seneste ytringer allerede som opfordringer til revolte og oprør af dele af den israelske højrefløj. Og tonen i debatten skærpes i øjeblikket for hver dag, der går, mens israelerne venter på, at en regering bliver dannet.