Prøv avisen

Netanyahus nærmeste bliver hans nemesis

Efter at tre tillidspersoner i hans inderkreds har skiftet side, vurderer politiske kommentatorer i Israel, at Netanyahu vil have svært ved at slippe for tiltale. Foto: Ronen Zvulun/Ritzau Scanpix

Israels premierminister belastes i korruptionssager, hvor tre tidligere frænder nu vidner imod Netanyahu

Israels premierminister Benjamin Netanyahu har ladet sin søn, Yair, og hustruen, Sara, få indflydelse på sine beslutninger. Så meget, at han har sat Israels sikkerhed i fare. Det vurderer Netanyahus tidligere spindoktor og familiens talsmand Nir Hefetz, og det har han sagt under afhøringer til det israelske bagmandspoliti, der efterforsker en række korruptionsanklager imod ”Bibi” Netanyahu.

”De beslutninger, der blev taget i premierministerresidensen, var helt bizarre. Højtstående sikkerhedsfolk havde taget beslutninger, men når så Yair råbte ad ham, og Sara lavede en scene, så ville han give efter. Under sønnen Yairs inspiration og indflydelse tilsidesatte Bibi det nationale ansvar og tog beslutninger, der var til skade for Israels nationale interesser og statens sikkerhed,” vidnede Hefetz ifølge den israelske avis Yediot Aharonot.

Hefetz antyder blandt andet, at beslutningen om at opstille metaldetektorer ved indgangen til Tempelpladsen i Jerusalem i juli sidste år – imod politiets og efterretningstjenestens anbefaling – skete efter pres fra sønnen Yair. Hefetz opsagde sit job som talsmand for Netanyahu-familien netop i juli 2017.

Nir Hefetz har været tilbageholdt af bagmandspolitiet i to uger og er nu blevet kronvidne mod Netanyahu. Han har til gengæld for straffrihed blandt andet overdraget en lang række optagelser af samtaler med Sara og Benjamin Netanyahu til politiet.

Netanyahu, der for øjeblikket er på officielt besøg i Washington, har afvist Hefetz’ udtalelser som ”grundløse”. Kilder tæt på premierministeren har udsendt en meddelelse, hvori det hedder, at Hefetz ”allerhøjest har haft adgang til informationer om familiehunden Kaias helbred”. Kaia døde forrige uge.

Hefetz er den tredje blandt Netanyahus tidligere fortrolige medarbejdere, der vidner imod ham i de verserende korruptionssager. Den første, var Netanyahus tidligere kontorchef Ari Harrow, der blandt andet har givet politiet alle detaljer om gaver til en værdi af cirka to millioner kroner i form af champagne, smykker og cigarer, som familien har modtaget fra to udenlandske jøder.

Det andet kronvidne er den tidligere direktør for kommunikationsminister Shlomo Filber. Han er under mistanke for – som fungerende kommunikationsminister under Netanyahu – at have standse en telekommunikationsreform, hvilket gav en milliardgevinst for ejeren af det israelske telefonvæsen, Shaul Elovitch, en af premierministerens gode venner. Til gengæld for denne tjeneste krævede Sara Netanyahu, at internetmediet Walla, som samme Elovich ejede, skulle skrive positivt om hende og familien. Fru Netanyahu blev afhørt om dette forhold forrige uge.

Benjamin Netanyahu selv blev afhørt af bagmandspolitiet i fredags, før han rejste til USA, men fastholdt efter afhøringen, at der ”ikke er noget at komme efter”.

Efter at tre tillidspersoner i hans inderkreds har skiftet side, vurderer politiske kommentatorer i Israel, at Netanyahu vil have svært ved at slippe for tiltale. Et valg i utide vil muligvis kunne udsætte en anklage. Og det er bemærkelsesværdigt, at Netanyahus og hans partis popularitet trods anklagerne udelukkende vokser i meningsmålingerne.