Hyldest af handlekraft og heltemod bærer New Zealand igennem sorgen

”Jeg har kun ærefrygt for min skaber, så jeg formåede at vise attentatmanden, at vi ikke var bange for ham,” siger muslimsk familiefar, som angreb den terrorist, der i fredags dræbte 50 under et terrorangreb på to moskéer i New Zealand

Den afghanske flygtning Abdul Aziz Wahabzada (forrest) besøgte i søndags atter Linwood-moskéen, hvor han i fredags gik i clinch med gerningsmanden bag terrorangrebet. –
Den afghanske flygtning Abdul Aziz Wahabzada (forrest) besøgte i søndags atter Linwood-moskéen, hvor han i fredags gik i clinch med gerningsmanden bag terrorangrebet. – . Foto: Anthony Wallace/AFP/Ritzau Scanpix.

Det hører mestendels de fiktive heltefortællinger til, at almindelige mennesker med fare for eget liv tager sagen i egen hånd og går løs på forbryderen. Men midt i den sorg, som har lammet New Zealand, siden en højreekstremistisk terrorist i fredags angreb to moskéer og dræbte 50 mennesker, er det netop fortællingen om virkelighedens helte, der står som et lille, men lysende modstykke til ondskaben.

Angrebene, som ramte de bedende muslimer under fredagsbønnen i Al Noor Moské og Linwood Moské i en forstad til landets tredjestørste by Christchurch, betegnes som den værste massakre i fredstid i New Zealands historie. Flere børn er blandt de myrdede, og en 28-årig australsk højreekstremist, Brenton Harrison Tarrant, er anholdt og sigtet for angrebene. Men den store tragedie ville formentlig have været endnu større, var det ikke for den 48-årige afghansk-fødte familiefar Abdul Aziz Wahabzada, som er blev udråbt til nationalhelt.

Abdul Aziz Wahabzada, som kom til New Zealand for to og et halvt år siden efter at have boet i Australien i 27 år, var til stede i Linwood-moskéen sammen med sin hustru og fire børn og cirka 100 andre bedende, da han hørte lyden af skud.

”Vi troede, at nogen legede med fyrværkeri og fortsatte med bønnen,” siger han til mediet Deutsche Welle.

”Men en broder fra første række råbte, at vore muslimske brødre og søstre blev skudt ned udenfor.”

”Hvis det ikke var for Aziz, ville dødstallet have været langt højere,” siger Latef Alabi, imam ved Linwood-moskéen, til nyhedsbureauet AP.
”Hvis det ikke var for Aziz, ville dødstallet have været langt højere,” siger Latef Alabi, imam ved Linwood-moskéen, til nyhedsbureauet AP. Foto: Anthony Wallace/Ritzau Scanpix

Abdul Aziz Wahabzada løb mod udgangen og greb ud efter det første det bedste våben, han kunne forsvare sig med: en dankort-læser. Udenfor stødte han på en mand, som havde kastet et haglgevær fra sig og var i færd med at tage et nyt våben frem fra sin bil. Abdul Aziz Wahabzada spurgte ham: ”Hvem er du?”. Og manden begyndte at bande ad ham. Abdul Aziz Wahabzada kastede dankort-læseren efter manden, men han undveg og begyndte at skyde efter den muslimske familiefar, som søgte ly bag parkerede biler. En af hans sønner kaldte på ham inde fra moskéen, men han råbte, at sønnen skulle gemme sig. Han tog det brugte haglgevær, som lå på jorden ved siden af en livløs krop og rettede det mod gerningsmanden, men våbnet var tomt, og han kaldte i stedet på gerningsmanden for at aflede hans opmærksomhed: ”Kom herover. Jeg er her.”

Terroristen var imidlertid gået ind i moskéen og havde åbnet ild. Abdul Aziz Wahabzada løb ind efter ham, manden løb ud igen for at hente mere ammunition i bilen, og Wahabzada løb efter ham. Gerningsmanden satte sig i førersædet, Abdul Aziz Wahabzada slyngede det tomme haglgevær, han stadig havde i hænderne, mod bilen, så forruden splintredes, og manden startede bilen og kørte væk, mens Abdul Aziz Wahabzada løb efter den.

”Jeg var ikke bange. Et menneske behøver ikke at være bange for andre mennesker. Jeg har kun ærefrygt over for min skaber. Så jeg formåede at vise angriberen, at vi ikke var bange for ham. I stedet var han bange af os. Derfor flygtede han, selvom jeg løb efter ham med tomme hænder,” siger han til Deutsche Welle.

Internationale medier og muslimske menigheder i New Zealand kalder ham en helt.

”Hvis det ikke var for Aziz, ville dødstallet have været langt højere,” siger Latef Alabi, imam ved Linwood-moskéen, til nyhedsbureauet AP.

Men Abdul Aziz Wahabzada vil ikke kaldes for helt, for enhver, ”der stadig har menneskelige følelser”, ville have gjort det samme, siger han ifølge Deutsche Welle. Han tilføjer, at han følte sig tilskyndet af sin muslimske tro og ikke var bange for at dø, men blot ville hindre, at flere blev skudt af terroristen.

Abdul Aziz Wahabzada vendte i søndags tilbage til åstedet sammen med imam Abdul Lateef Zirullah fra Linwood-moskéen for at mindes ofrene og overvære en traditionel renselsesceremoni foretaget af ledere fra det oprindelige maori-folk. Imam Abdul Lateef Zirullah var den første, der havde spottet terroristen ved fredagens angreb og advaret de bedende om at søge dækning. Han siger, at han kiggede ud ad vinduet og så gerningsmanden Brenton Harrison Tarrant og troede først, at han var en politimand, indtil han opdagede, at der lå en livløs krop på jorden lidt derfra.

Siden er et foto af den ulykkelige imam med kjortelen sværtet til af blodet fra ofrene gået verden rundt.

”Jeg forsøgte at redde nogle brødre,” siger han ifølge den australske avis Daily Mail, der omtaler ham som ”imamen, der reddede utallige liv”.

”Jeg tænkte, at jeg kunne gøre noget for at redde deres liv, men desværre var nogle af dem, de fleste af dem allerede gået bort,” siger han.

Mindehøjtideligheden i søndags blev holdt få meter fra et voksende bjerg af blomster fra newzealændere, som ønskede at vise deres medfølelse. Medier beretter, at fremmede spontant har omfavnet muslimer på gaden i New Zealand i løbet af weekenden, og folk har lagt blomster og kort med tekster som ”Vi elsker jer” og ”Vi er et” ved moskéer i New Zealand, Australien, Storbritannien, USA og Canada.

”Et åbent tilbud til enhver muslimsk mand, kvinde eller barn. Hvis du er bange for at gå gennem porten til din moské, så lad mig det vide, og jeg vil med glæde gå med dig. For din mulighed for at udøve din tro er lige så vigtig, som det er for mig at kunne udøve min,” skriver den australske Labour-politiker Philip Dalidakis på Twitter.

En 71-årig afghansk mand Daud Nabi gik også i clinch med gerningsmanden og mistede livet på grund af det. Det samme gjorde en 49-årig pakistaner, Naeem Rashid, som forsøgte at fælde gerningsmanden og mistede livet sammen med sin 21-årige søn Talha Naeem, skriver Al Jazeera. Pakistans premierminister, Imran Khan, har bebudet, at Naeem Rashid vil blive æret posthumt for sit ”martyrium”.