Nigeria slår Indien som landet med flest ekstremt fattige

Indien har i årevis været det land i verden med det største antal fattige mennesker. Den lidet attraktive rekord er nu overtaget af det afrikanske olieland Nigeria

Nigeria er nu det land i verden, der har flest fattige.
Nigeria er nu det land i verden, der har flest fattige. Foto: Jos/AP/Ritzau Scanpix.

Der bor mere end syv gange så mange mennesker i Indien som i Nigeria. 1,3 milliarder mennesker mod 180 millioner. Alligevel har Nigeria nu overhalet Indien som det land i verden, der har flest ekstremt fattige mennesker. Det vil sige mennesker, der har mindre end 12 kroner om dagen til at leve for.

Hvert minut ender yderligere seks mennesker i Nigeria i fattigdom, fastslår en rapport fra den amerikanske tænketank Brookings Institut, der bygger på data fra verdens fattigdomsur, World Poverty Clock. Det har ført til, at det vestafrikanske land ved udgangen af maj måned havde 87 millioner fattige – næsten halvdelen af dets befolkning. I Indien derimod undslipper 44 indere hvert minut den ekstreme fattigdom, og landet har nu ”kun” 73 millioner ekstremt fattige indbyggere, svarende til 5,6 procent af befolkningen. Det er et markant fald siden 2011, hvor Indien havde 306 millioner ekstremt fattige indbyggere.

Den nigerianske regering har slået den dårlige nyhed hen med henvisning til, at rapporten formentlig hviler på gamle data fra Nigerias økonomiske krise i 2016. Regeringens planer for udbygning af infrastrukturen og et blomstrende erhvervsmiljø vil få fattigdommen til at forsvinde, sagde Okechukwu Enelamah, minister for industri, handel og investeringer, i forbindelse med et pressemøde i sidste uge.

”Jeg synes, at vi som folk skal smøge ærmerne op og komme i gang med arbejdet, for hvis vi ikke gør det, vil vi blive fattigere. Folk fortsætter åbenbart med at få børn,” sagde han og beroligede med, at han med sin økonomiske og forretningsmæssige baggrund er sikker på, at fattigdommen nok skal falde hen ad vejen.

Knap så roligt har andre dele af det nigerianske samfund taget meddelelsen om førstepladsen foran Indien. Lederskribenter i de nigerianske aviser langer ud efter regeringen og peger på, at det er selvforskyldt, når et land med så mange naturressourcer oplever fattigdom.

”For et land, der er så rigt velsignet, er Nigerias fattigdomshistorie pinlig for både borgere og udenforstående. Stribevis af udygtige, korrupte og uansvarlige regeringer har i fællesskab gjort Nigeria til grin over for andre lande. Som Afrikas største råolieproducent og en af de store globale spillere hører det ingen steder hjemme, at Nigeria mænger sig med fattigdom,” skriver lederskribenten i avisen The Punch.

”Det er ikke overraskende, at den daværende britiske premierminister David Cameron under et arrangement i London for to år siden kom med den berømte udtalelse om, at Nigeria er et ’fantastisk korrupt’ land,” skriver avisen videre og minder om, at Nigeria også har nogle af verdens højeste niveauer af polio, mødre- og spædbørnsdødelighed og børn uden skolegang.

”Listen af skændsler er næsten endeløs og kræver en øjeblikkelig reaktion fra myndighederne,” mener The Punch.