Nigeria står midt i en klimagyser

Klimaforandringer i Nigeria medvirker til terrorisme og ødelægger levebrødet for millioner, advarer eksperter

12-årige Shigeru rækker hånden op for at spørge om de klimatrusler, hendes fremtid i Nigerias delstat Ogun kan blive domineret af. -
12-årige Shigeru rækker hånden op for at spørge om de klimatrusler, hendes fremtid i Nigerias delstat Ogun kan blive domineret af. - . Foto: Stine Kromann Dragsted.

Shigeru på 12 år rækker hånden i vejret, men et par tårer når at trille ned ad hendes kinder, inden ordene vælter frem:

”Hvis ørkenen breder sig fra nord, vandet tager vores kyster fra syd, regnskoven bliver fældet i øst, og oversvømmelser og jordskred breder sig i resten af landet, hvad så med min fremtid?”

Shigeru går i syvende klasse på Charis International College i det sydvestlige Nigeria, og selvom hun hurtigt forsøger at rette på den grønne skoleuniform og genvinde fatningen, er hun tydeligvis oprevet.

Sammen med 140 andre nigerianske skolelever har hun netop set forpremieren på en dokumentarfilm om de klima- og miljøproblemer, der truer Nigeria.

Og hendes tårer og spørgsmål er på sin plads, mener Nnimmo Bassey, en af det vestafrikanske lands fremmeste miljøeksperter, der medvirker i dokumentarfilmen ”Nowhere to Run” (Ingen steder at flygte hen).

Nigerias børn og unge udgør cirka 70 procent af landets 175 millioner indbyggere, og de mærker allerede de barske realiteter på deres egen krop.

”De er overraskede og chokerede over forandringer i klima og vejrmønstre, men mange af dem ved ikke, hvorfor det sker, og at de forskellige problemer rundt om i landet er forbundet,” siger Nnimmo Bassey.

I det nordlige Nigeria breder ørkenen sig og sluger land, der før blev brugt af landmænd og kvægholdere. Samtidig er Tchad-søen - en af Afrikas største ferskvandssøer - skrumpet ind, i takt med at der falder mindre nedbør, og behovet for kunstvanding stiger.

Mod syd oplever fiskersamfund oversvømmelser langs Nigerias kyststrækning mod Atlanterhavet som følge af stigning i vandstanden. Det nigerianske miljøministerium antager, at størstedelen af det olierige Nigerdelta i sydøst vil blive oversvømmet inden for de næste 35 år, hvis udviklingen fortsætter.

En gruppe nigerianske elever deltager i en konkurrence om miljøbevidsthed i delstaten Ogun
En gruppe nigerianske elever deltager i en konkurrence om miljøbevidsthed i delstaten Ogun Foto: Stine Kromann Dragsted.

”Kvægholdere, landmænd og fiskere bliver fordrevet, de tager til storbyerne, men her finder de hverken job eller fremtidsudsigter. Derfor har vi set, hvor let de bliver rekrutteret af militante grupper, som udnytter deres frustration og mangel på håb,” siger Nnimmo Bassey.

Han har et budskab til Nigerias nye regering, der står over for islamistiske oprørsgrupper i nord, militante bander i syd og konflikter mellem landmænd og kvægholdere i landets midterbælte:

”Hvis Nigeria begynder at tackle klima- og miljøforandringer, vil det starte en proces, som kan forene nationen.”

Nigerias præsident, Muhammadu Buhari, har flere gange sagt, at Nigeria er truet af klimaforandringer, og at kampen mod global opvarmning er en prioritet, hvilket han også gentog i sin tale ved klimatopmødet COP21 i Paris tidligere på ugen.

Men siden Buharis jordskredssejr ved præsidentvalget i maj har fokus været på at bekæmpe oprørsgruppen Boko Haram, hvis terrorangreb sidste år dræbte over 6000 nigerianere. Landets nye miljøminister blev først udnævnt i starten af november, og Nigeria fremlagde først sine klimamålsætninger om at skære 20 procent af sit CO2-udslip i 2030 ved at satse mere på vedvarende energi efter flere rykkere i allersidste øjeblik inden topmødet.

Mange af landets toppolitikere er uenige med præsidenten i, at der er plads til langsigtede klimamålsætninger midt i en sikkerhedsmæssig og økonomisk krise.

”Vi er i gang med at bekæmpe Boko Haram og slås samtidig med enorm arbejdsløshed og mangel på skoler og basale sundhedsydelser,” lød det fra guvernør Nasir El-Rufai fra delstaten Kaduna under en paneldebat i sidstemåned om handel og udvikling.

Men klimakampen bør netop gå hånd i hånd med økonomisk udvikling og kampen mod terror, lyder det fra en lang række eksperter inden for økonomi, energi og miljø i den nye nigerianske klimadokumentar ”Nowhere to Run”.

”Alle ved, at klimaforandringer medvirker til øget konflikt i både det nordlige og det sydlige Nigeria ved at true millioner af mennesker på deres levebrød og gøre mange til klimaflygtninge,” lyder svaret til politikerne fra Nnimmo Bassey.

Han peger samtidig på, at Nigeria selv bidrager til store CO2-udslip ved at brænde enorme mængder naturgas af, når råolie udvindes:

”Vi står med et paradoks, når vi som Afrikas største olieeksportør spilder milliarder af dollars hvert år på at brænde gas af. Gas, der kan omdannes til elektricitet i stedet for at forurene og ødelægge folks helbred. Og nok gas til at kunne at forsyne hele Afrika syd for Sahara med strøm. Regeringen siger at, elektricitet er nøglen til økonomisk udvikling, så hvorfor ikke sørge for, at olieselskaberne stopper afbrændingen?”

Med faldende oliepriser og et stort hul i statskassen mener Nnimmo Bassey, at det er oplagt, at regeringen vender blikket mod vedvarende energi, sådan som Buhari også har lagt op til i Paris.

”Vi har de optimale vejrforhold. Nigerias sol og vind venter bare på at blive udnyttet. Og det kan gøres på lokalt plan, så vi ikke behøver at vente på et landsdækkende netværk.”

Tilbage blandt skoleklasserne har Shigeru fundet smilet frem igen og sammen med sin klasse kastet sig ud i en genbrugsdyst mod de andre skoler.

Og hun er opsat på, at hendes generation tager Nigerias klimatrusler alvorligt.

”Det er vores pligt at gøre noget. Det er vores fremtid, det gælder.”