Nødhjælpsarbejdet omkring Mosul er præget af stor usikkerhed

Man er langtfra klar til at huse alle de flygtninge, kampene om den irakiske storby Mosul kan resultere i, lyder det fra generalsekretær i hjælpeorganisationen Mission Øst, Kim Hartzner

En af nyere tids største menneskeskabte flygtningestrømme kan være under opsejling, efter at irakiske og kurdiske soldater i denne uge indledte slaget om at befri den irakiske storby Mosul fra Islamisk Stat.
En af nyere tids største menneskeskabte flygtningestrømme kan være under opsejling, efter at irakiske og kurdiske soldater i denne uge indledte slaget om at befri den irakiske storby Mosul fra Islamisk Stat. . Foto: Khalid Mohammed/AP/Polfoto.

En af nyere tids største menneskeskabte flygtningestrømme kan være under opsejling, efter at irakiske og kurdiske soldater i denne uge indledte slaget om at befri den irakiske storby Mosul fra Islamisk Stat.

Sådan lyder vurderingen fra FN op til det, der er det største slag hidtil mod IS og den mest omfattende militære operation i Irak, siden USA gik ind i landet i 2003.

I værste fald kan kampen om byen tvinge flere end en million mennesker til at flygte. Og som situationen ser ud lige nu, er man langtfra klar til at huse så mange mennesker. Det forklarer generalsekretær i den kristne nødhjælpsorganisation Mission Øst, Kim Hartzner.

”Man kan håbe, at IS falder fuldstændig sammen, så vi slet ikke kommer til at se de store flygtningestrømme. Men hvis det værst tænkelige sker, og man pludselig står med en million flygtninge, er det et kæmpe spørgsmål, hvor man skal gøre af dem. Jeg kan stadig ikke se for mig, hvordan det skal kunne lade sig gøre,” siger han.

Mission Øst er en af de få nødhjælpsorganisationer, der allerede inden operationen begyndte har gjort klar til at hjælpe flygtningene fra Mosul. Kim Hartzner fortæller, at de i øjeblikket står klar i Irak med basal nødhjælp i form af hygiejneartikler, førstehjælpsudstyr, køkkenudstyr, madrasser og tæpper til mindst 25.000 flygtninge.

Mens Mission Øst har fået penge fra både FN og den tyske regering, har det været vanskeligt for andre nødhjælpsorganisationer at indsamle midler på forhånd til en flygtningesituation, der endnu ikke er opstået. Blandt andet har det lydt fra FN’s flygtningeorganer, at de er stærkt udfordret af manglende bevillinger fra donorlande. Indtil videre er der ikke kommet flygtninge fra selve Mosul, efter slaget begyndte, og ifølge Kim Hartzner står nødhjælpsarbejdet lige nu i en venteposition præget af stor usikkerhed:

”Vi ved reelt ikke, hvad der kommer til at ske. Hvornår kommer flygtningene, hvor mange kommer der, og hvor skal vi hjælpe dem henne? Det hele er præget af mange hvis’er. Og i sidste ende bliver det en kæmpe prioriteringsopgave for FN, der for alvor skal vise, hvad de duer til i forhold til at organisere arbejdet,” siger han.

Hvad er den største udfordring for nødhjælpsarbejdet ?

”Det er helt klart at finde ud af, hvor flygtningene skal være. Kurderne har sagt meget klart, at de ikke vil have dem i deres land (områderne længere nord og øst for Mosul er under kurdisk selvstyre, red.). Så der må findes alternative løsninger. Og det kan meget vel betyde, at de kommer til at bo i nogle af de områder, der er blevet befriet fra IS. Det vil sige områder, der bærer præg af krig, og måske kan være mineret. Det er ikke normale områder for humanitære organisationer at arbejde i. I sidste ende ved vi det ikke, men det står i hvert fald klart, at der er brug for en højpolitisk løsning for, hvor indkvarteringen skal ske,” siger han.