Nomader med kvæg er fremtiden i Østafrika

Mens husdyrene sulter og dør på stribe på Afrikas Horn, peger en ny international undersøgelse på, at netop den type kvægbrug er den mest bæredygtige. Også i fremtiden

Nomader med kvæg er fremtiden i Østafrika.
Nomader med kvæg er fremtiden i Østafrika. Foto: Jorgen Schytte.

På Afrikas Horn dør kameler, kvæg og geder i disse dage hurtigere af sult og tørst, end de såkaldte halvnomadiske kvæghyrder, der ejer dem, kan nå at føre regnskab over.

LÆS OGSÅ: FN efterlyser langsigtet indsats mod sultproblemer

Så når en ny international undersøgelse fra det Nairobi-baserede Internationale institut for forskning i husdyr hævder, at netop den måde at drive kvægbrug og tjene penge på i de tørreste dele af Østafrika er den bedste, kan det umiddelbart være svært at tro.

Men sådan hænger det faktisk sammen, konkluderer undersøgelsen, og direktør for Det internationale institut for miljø og udvikling, IIED, Camilla Toulmin, bakker konklusionen op.

Vi hører kun om de halvnomadiske kvæghyrder, når det går galt, sådan som det gør nu. Faktum er, at det meste af tiden fungerer den måde at drive kvægbrug på, og hyrderne forsyner Østafrika med 90 procent af det kød, der bliver spist, siger hun.

Under den nuværende krise har det ellers ikke skortet på forslag til, hvordan de halvnomadiske kvæghyrder eksempelvis skal begynde at drive landbrug baseret på kunstvanding og tørkeresistente afgrøder.

Den løsning er dog ifølge rapporten kun bæredygtig, hvis tiltagene bliver brugt til at styrke halvnomadisk kvæghold og ikke til at erstatte livsformen.

Problemet er nemlig ikke selve livsformen, men tabet af græsningsområder til dyrene samt de mange bar­rierer for dyrenes frie bevægelighed. Det er hovedårsagen til den nuværende katastrofe i store områder af Kenya.

Den mest effektive måde at mindske tabene af husdyr på er ved at sørge for at give dyrene adgang til de ubrugte græsninsgarealer og bevare dyrenes afgørende frie bevægelighed, fremgår det af undersøgelsens resultater.

Spørger man kvæghyrderne selv, er de også mest interesseret i at bevare deres nuværende livsform.

I Isiolo i det nordlige Kenya understreger hyrderne, at de foretrækker et levedygtigt og dynamisk marked for handel med husdyr frem for diverse andre regerings- og hjælpeorganisationstiltag, samt at også de ser en fremtid i at få øget adgang til frodige græsningsområder.

Camilla Toulmin peger på, at halvnomadisk kvæghold er fremtiden i Østafrika, når blot hyrderne også prøver kræfter med nye veje.

For eksempel skal de være hurtigere til at få solgt deres dyr, når en tørke sætter ind, i stedet for at håbe,at netop deres husdyrbestand vil overleve. Samtidig skal de have bedre adgang til kvalitetsgræsningsområder og have sikret adgangen til vand for dyrene.

udland@k.dk