Prøv avisen

Nonne anklaget for babytyveri i Spanien

Mar Soriano Ruíz mener, hendes søster blev stjålet kort efter fødslen og solgt til et barnløst par. Hun har stiftet en forening, der forsøger at hjælpe ofre for tyveriet og sætte de ansvarlige på anklagebænken som i tilfældet med den 80-årige nonne. – Foto: Jens Ulrich Pedersen.

Hundredvis af mødre har anmeldt, at deres nyfødte blev stjålet på både private klinikker og offentlige hospitaler fra 1950erne og helt op til 1990erne

En 80-årig nonne er blevet anklaget for at have snydt en enlig, fraskilt kvinde til at aflevere sin baby, som så blev givet i adoption til et barnløst, men velhavende og kristent par. Søster María Gómez fra Madrid er den første men formentlig ikke den eneste, der sætter sig på anklagebænken. Mange andre mødre har anmeldt, at deres nyfødte blev stjålet, og de venter spændt på udfaldet af rets-sagen, der er berammet til april.

LÆS OGSÅ: Tusinder af spanske babyer blev solgt til barnløse par

Den 31. marts 1982 fødte María Luisa Torres en datter på Santa Cristina-klinikken i Madrid. Men hun nåede aldrig at se sit barn. Ifølge kvindens vidneudsagn, som den offentlige anklager baserer sit anklageskrift på, blev hun bedøvet under fødslen, og da hun vågnede, fik hun at vide, at barnet var dødfødt. Senere indrømmede María Gómez, der var ansvarlig for fødeklinikkens sociale afdeling, at babyen var i live, men at hun ville give barnet i adoption. Moderen protesterede, men nonnen truede med at anmelde hende for utroskab, og da kvinden var uvidende om, at den slags ikke længere var strafbart, vendte hun hjem uden sit barn.

María Luisa Torres har forklaret, at hun blev skilt fra sin mand i 1981, med hvem hun havde sit første barn. Hun mødte en ny mand, men da hun blev gravid igen, forduftede manden. Som fraskilt alenemor og oven i købet gravid ledte hun desperat efter en udvej. Den fandt hun i en annonce for Santa Cristina-klinikken, drevet af katolske nonner, hvor søster María Gómez tilbød at hjælpe enlige mødre. Da kvinden opsøgte klinikken, fik hun tilbudt en gratis børnehaveplads til hendes første barn. I marts 1982 fødte hun sit andet barn på klinikken. Men hun fik aldrig barnet at se, fordi det blev givet i adoption til et par, der betalte en stor sum penge til klinikken.

I dag er det adopterede barn, Pilar, blevet en kvinde på 29 år. Hendes adoptivforældre besluttede allerede tidligt at fortælle hende sandheden om, at de ikke var hendes biologiske forældre. For en halv snes år siden blev nysgerrigheden efter at kende hendes virkelige herkomst så stærk, at hun besluttede at sætte en undersøgelse i gang. I modsætning til de fleste andre adoptivfædre fik Pilar stor hjælp af sin far. Han betalte en privatdetektiv og en advokat til at gå på jagt efter moderen, og han opsøgte de kirkelige fødeklinikker, der stadig eksisterede i Madrid, og fik lov til at se deres arkiver. Gennembruddet kom, da Pilar efterlyste sin mor i et tv-program. Moderen María Luisa Torres så programmet og kontaktede Pilar, og en dna-prøve viste, at de var mor og datter.

Min sag bliver ført, fordi jeg mødte op hos statsadvokaten med min datter i hånden. Men dette er en sejr for alle de ramte mødre i samme situation, og jeg håber, at en afhøring af nonnen vil kunne afsløre hele det netværk, der stod bag tyveriet af babyer, sagde en jublende glad María Luisa Torres, da hun fik at vide, at nonnen bliver anklaget.

I en halv snes andre tilfælde er historien endt ligeså godt, fordi mor og barn i dag er genforenet. Men langt de fleste sager venter på at blive opklaret. I alt har omkring 1500 mødre over hele Spanien meldt deres børn stjålet. En fjerdedel af sagerne er blevet afvist, fordi de er forældede eller på grund af mangel på indicier. I andre sager er efterforskningen i gang, blandt andet er kister blevet åbnet på kirkegårde for at lave dna-sammenligninger mellem ligresterne og den mor, der mener, at hendes barn blev stjålet og et andet barnelig lagt i kisten. I tre tilfælde i Baskerlandet har kisterne vist sig at være tomme.

Ikke kun mødre leder efter deres stjålne børn. Den 47-årige madrilener Mar Soriano Ruíz har hele sit voksne liv ledt efter sin søster, som hun mener blev stjålet efter fødslen i 1964. Sygeplejerskerne sagde, at søsteren døde af mellemørebetændelse, men Mar Soriano Ruíz har mistanke om, at hun blev solgt til et barnløst tysk-spansk par, som bosatte sig i Tyskland.

Kvinderne må belave sig på, at mange af sagerne er umulige at opklare, fordi de implicerede nonner på de private klinikker og sygeplejersker på de offentlige fødeklinikker, er døde. Men den konservative justits-minister Alberto Ruiz-Gallardón forsikrede i sidste uge, at sagerne om de forsvundne børn har hans højeste prioritet.