Nonnerne vender hjem til arven efter Islamisk Stat

Syv nonner fra dominikanerordenen er for første gang vendt tilbage til deres kloster i den nordirakiske by Qaraqosh efter at være blevet fordrevet af Islamisk Stat for to år siden. Synet, der mødte dem, var traumatiserende, fortæller den italienske fotograf, der fulgte nonnerne på deres første besøg

På arabisk bruger muslimer og kristne det samme ord for Gud. Men hvordan kan man efter alt, hvad der er sket, sige, at det er den samme Gud, spørger en af nonnerne efter at have set, hvad de islamistiske krigere har gjort ved kirken.
På arabisk bruger muslimer og kristne det samme ord for Gud. Men hvordan kan man efter alt, hvad der er sket, sige, at det er den samme Gud, spørger en af nonnerne efter at have set, hvad de islamistiske krigere har gjort ved kirken. Foto: Eugenio Grosso/Redux/Scanpix.

På mange måder er dette, hvad kristne i Nordirak har håbet på og bedt for i mere end to år.

Siden terrorbevægelsen Islamisk Stat i løbet af sommeren 2014 indtog en stor del af det nordlige Irak, deriblandt storbyen Mosul, har omkring 150.000 kristne og flere hundredetusind andre levet på flugt fra deres hjem. De ekstreme jihadister har siddet på magten over talrige kristne landsbyer og kvarterer i Mosul, hvor kristnes historie strækker sig næsten 2000 år tilbage.

Men efter en større koalition af primært irakiske og kurdiske soldater tidligere på efteråret indledte en offensiv imod IS, er mange kristne byer blevet befriet.

Alligevel er det svært for de irakiske kristne at glæde sig udelt over, at deres bønner er blevet hørt. For ganske vist er IS væk, men arven efter jihadisterne er, at hjem og kirker er ødelagt til uigenkendelighed.

Det var blandt andet den virkelighed, syv hvidklædte nonner fra den katolske dominikanerorden mødte, da de for første gang vendte tilbage til deres kloster i den kristne by Qaraqosh tæt ved Mosul. De måtte i al hast forlade klosteret om natten i juni 2014, da en større gruppe IS-krigere var på vej mod den kristne by. Siden har de holdt til i den kurdiske by Erbil længere mod nord i Irak.

Den italienske fotograf Eugenio Grosso mødte tilfældigvis de syv nonner i Qaraqosh, hvor han fik lov til at følges med dem til klosteret og rundt til flere af byens kirker på deres første besøg.

”De virkede alle traumatiserede over, hvad de så,” siger han.

Det er mest af alt ruiner, ­nonnerne fra Qaraqosh vender tilbage til. Her er det et beskadiget alter, der står ­tilbage i en af byens kirker, som har været raseret af en brand.
Det er mest af alt ruiner, ­nonnerne fra Qaraqosh vender tilbage til. Her er det et beskadiget alter, der står ­tilbage i en af byens kirker, som har været raseret af en brand. Foto: Eugenio Grosso/Redux/Scanpix

Klosteret var smadret og fuld af IS-flag og graffiti, kirkerne var brændt, og byens store katedral bar derudover præg af at være blevet brugt som skydebane af islamisterne. Nonnerne gik og rodede i bunkerne af affald og aske for at finde nogle af de ting, de efterlod ved flugten, forklarer Eugenio Grosso:

”Midt i det triste blev nonnerne rørt til tårer, når de fandt et af deres krucifikser eller et ikon, der havde overlevet årene under IS.”

Kirkerne og klostrene i Qaraqosh deler skæbne med religiøse bygninger og monumenter i de fleste af de byer, der har været under IS-kontrol.

En statue af Jesus er smadret, og kirkeinventar ligger spredt ud over et alter i en af Qaraqoshs 400 år gamle ­kirker.
En statue af Jesus er smadret, og kirkeinventar ligger spredt ud over et alter i en af Qaraqoshs 400 år gamle ­kirker. Foto: Eugenio Grosso/Redux/Scanpix

Ekstremisterne accepterer ingen anden religion end den snævre og yderligtgående fortolkning af islam, de selv står for. Talrige unikke, historiske monumenter, kirker og klostre er blevet jævnet med jorden de seneste to år.

Det er ikke kun bygningerne i Qaraqosh, der er blevet ødelagt af ekstremisterne. Det samme er den særlige tolerance, der tidligere har præget Nordirak, hvor et stort antal forskellige religioner har formået at bo side om side. Men i dag er det svært at se, hvordan denne tillid på tværs af religionerne igen kan vende tilbage, forklarer en af klosterets nonner til det tyske magasin Spiegel.

”På arabisk bruger vi alle det samme ord for Gud: Allah. Men efter alt, hvad de (Islamisk Stat, red.) har gjort her, hvordan kan vi så sige, at vi alle tror på den samme Gud,” spørger hun.

Nonnerne fra den katolske dominikanerorden står og beder i en af de brændte kirker i Qaraqosh. Det er første gang, de vender tilbage til deres kirke, efter at være blevet fordrevet fra byen for mere end to år siden.
Nonnerne fra den katolske dominikanerorden står og beder i en af de brændte kirker i Qaraqosh. Det er første gang, de vender tilbage til deres kirke, efter at være blevet fordrevet fra byen for mere end to år siden. Foto: Eugenio Grosso/Redux/Scanpix
Kirkerne i Qaraqosh bærer præg af både kampe og af Islamisk Stats hærværk. Mange af bygningerne i byen er desuden mineret af Islamisk Stat.
Kirkerne i Qaraqosh bærer præg af både kampe og af Islamisk Stats hærværk. Mange af bygningerne i byen er desuden mineret af Islamisk Stat. Foto: Eugenio Grosso/Redux/Scanpix
Korset på toppen af en af kirkerne i Qaraqosh står som et symbol på de kristnes skæbne i landet. Selvom Islamisk Stat er fordrevet fra byen, er det stadig uklart, om – og i givet fald hvornår – nonnerne vil kunne flytte tilbage.
Korset på toppen af en af kirkerne i Qaraqosh står som et symbol på de kristnes skæbne i landet. Selvom Islamisk Stat er fordrevet fra byen, er det stadig uklart, om – og i givet fald hvornår – nonnerne vil kunne flytte tilbage. Foto: Eugenio Grosso/Redux/Scanpix
Nonnerne ser for første gang deres ting i klosteret efter at have forladt det i al hast for to år siden. Alt er gennemrodet, og meget er ødelagt af Islamisk Stat. Det lykkedes dog nonnerne at finde en kandidatafhandling, som en af dem skulle bruge til at blive godkendt som ph.d.-studerende.
Nonnerne ser for første gang deres ting i klosteret efter at have forladt det i al hast for to år siden. Alt er gennemrodet, og meget er ødelagt af Islamisk Stat. Det lykkedes dog nonnerne at finde en kandidatafhandling, som en af dem skulle bruge til at blive godkendt som ph.d.-studerende. Foto: Eugenio Grosso/Redux/Scanpix
Det er ikke kun bygningerne, der er blevet smadret i byerne i Nordirak. Det samme er den tolerance, der tidligere eksisterede i området og gjorde, at en lang række forskellige religioner kunne leve sammen.
Det er ikke kun bygningerne, der er blevet smadret i byerne i Nordirak. Det samme er den tolerance, der tidligere eksisterede i området og gjorde, at en lang række forskellige religioner kunne leve sammen. Foto: Eugenio Grosso/Redux/Scanpix
Det er første gang i mere end to år, at nonnerne ser deres kirke. Bygningen er raseret af hærværk og brand, og en del af ­kirken havde ­ekstremisterne indrettet til ­skydebane.
Det er første gang i mere end to år, at nonnerne ser deres kirke. Bygningen er raseret af hærværk og brand, og en del af ­kirken havde ­ekstremisterne indrettet til ­skydebane. Foto: Eugenio Grosso/Redux/Scanpix
Der har boet kristne i Nordirak næsten lige så længe, som kristendommen har eksisteret. Men efter at Islamisk Stat i sommeren 2014 indtog store dele af det nordlige Irak, er mange af de næsten 2000 år gamle kristne samfund blevet revet op med rode.
Der har boet kristne i Nordirak næsten lige så længe, som kristendommen har eksisteret. Men efter at Islamisk Stat i sommeren 2014 indtog store dele af det nordlige Irak, er mange af de næsten 2000 år gamle kristne samfund blevet revet op med rode. Foto: Eugenio Grosso/Redux/Scanpix
Nonnerne fra dominikanerordenen måtte i al hast flygte fra deres kloster midt om natten i juni 2014. Nu vender de for første gang tilbage og kan kysse dørkarmen til de bygninger, de blev tvunget til at forlade.
Nonnerne fra dominikanerordenen måtte i al hast flygte fra deres kloster midt om natten i juni 2014. Nu vender de for første gang tilbage og kan kysse dørkarmen til de bygninger, de blev tvunget til at forlade. Foto: Eugenio Grosso/Redux/Scanpix
En irakisk soldat er ved at reparere navneskiltet, der hænger over døren til nonnernes kloster i Qaraqosh. Den kristne by er blevet befriet fra Islamisk Stat, efter at en koalition af primært irakiske og kurdiske soldater i oktober indledte en storstilet offensiv imod Islamisk Stat.
En irakisk soldat er ved at reparere navneskiltet, der hænger over døren til nonnernes kloster i Qaraqosh. Den kristne by er blevet befriet fra Islamisk Stat, efter at en koalition af primært irakiske og kurdiske soldater i oktober indledte en storstilet offensiv imod Islamisk Stat. Foto: Eugenio Grosso/Redux/Scanpix