Prøv avisen

Nordirland under massivt pres for at tillade abort

”DUP er et parti, der er ’pro-life’ (for retten til liv, red.), og vi vil fortsætte med at argumentere for den holdning. Lovgivningen om abort er en sag for det nordirske selvstyre, og det er parlamentet i Nordirland, der skal debattere og beslutte sådanne emner,” fastslår Arlene Foster, leder at Nordirlands største parti, Det Demokratiske Unionistparti, overfor avisen Belfast Telegraph. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Ritzau Scanpix

Den britiske regering kan ikke gøre noget ved de strenge abortregler i Nordirland, fordi nordirske DUP udgør dens parlamentariske grundlag

Næppe var resultatet af den irske folkeafstemning kendt i weekenden, før fokus skiftede fra Dublin til Belfast, fra Irland til Nordirland.

I modsætning til resten af det britiske rige har Nordirland fortsat et forbud mod abort. Men efter at to tredjedele af vælgerne i Irland sagde ja til at tillade abort, er der nu et nyt massivt pres på det nordirske forbud.

I aftes var der således indkaldt til en stor demonstration i Belfast for kvinders ret til at bestemme over deres egen krop. Men de står over for en anden bestemt kvinde, Arlene Foster, der er leder at Nordirlands største parti, Det Demokratiske Unionistparti, DUP, som har rødder i den presbyterianske kirke.

”DUP er et parti, der er ’pro-life’ (for retten til liv, red.), og vi vil fortsætte med at argumentere for den holdning. Lovgivningen om abort er en sag for det nordirske selvstyre, og det er parlamentet i Nordirland, der skal debattere og beslutte sådanne emner,” fastslår Arlene Foster overfor avisen Belfast Telegraph.

Da fredsaftalen i Nordirland betyder, at de store partier skal dele magten og være enige om lovgivning, har Arlene Foster de facto nedlagt veto mod ændringer.

Hendes problem er omvendt, at Nordirland for tiden bliver regeret fra parlamentet i London, fordi DUP ikke kan blive enig om magtdelingen med det andet store parti, det republikanske og katolsk funderede Sinn Fein. Magttomrummet i Nordirland har foreløbig varet i hele 18 måneder, og der er ikke udsigt til, at parterne kan blive enige.

Derfor er der nu et momentum på vej i det britiske parlament for et indgreb. I går havde hele 160 parlamentsmedlemmer sat deres underskrift på et brev, som kræver, at det britiske parlament skal lovgive om abort i Nordirland.

”Det bliver meget svært at få sådan en ændring igennem, fordi den konservative mindretalsregering har brug for DUP, så den vil ikke pådutte DUP noget, selvom regeringen i Nordirland er kollapset,” vurderer statskundskabsprofessor Jonathan Tonge fra University of Liverpool.

Han sætter dermed fingeren på den gordiske knude, som premierminister Theresa May sidder med. DUP’s 10 mandater i Underhuset i London udgør det parlamentariske grundlag for hendes konservative regering, og de har derfor mere magt, end deres størrelse tilsiger. Theresa May har hilst resultatet i Irland velkommen, men hendes talsmand har over for nyhedsbureauet Reuters slået fast, at abortspørgsmålet skal afklares i det nordirske parlament Stormont.

Men selv blandt konservative ministre er der fortalere for, at det britiske parlament skal gribe ind og ophæve det nordirske abortforbud, hvilket forstærker presset på May.

Breedagh Hughes, der er direktør for den nordirske afdeling af den britiske jordemoderforening, Royal College of Midwives, opfordrer i avisen The Guardian til en folkeafstemning i Nordirland.

”Vi har ikke et fungerende lokalt parlament, som kan tage sagen op, selvom DUP og andre tidligere har nedlagt veto mod forandringer. Så folket har ikke en stemme i abortspørgsmålet, og vi siger til Theresa May: ’Giv os en folkeafstemning, så vi kan få forandringer’.”