Nordirsk dom kritiserer Vesteuropas strengeste abortlov

Nordirland har de strengeste abortregler i Vesteuropa. Dilemma fik kvinde til at søge abort i London, og med domstolens medhold øger det nu presset på landets politikere for at få ændret reglerne

Nordirske politikere presses for at ændre strenge abortregler efter dom til fordel for kvinde, der fik abort i udlandet. På billedet fra hovedstaden Belfast er det demonstranter, som i september gik på gaden i protest mod abortreglerne.
Nordirske politikere presses for at ændre strenge abortregler efter dom til fordel for kvinde, der fik abort i udlandet. På billedet fra hovedstaden Belfast er det demonstranter, som i september gik på gaden i protest mod abortreglerne. Foto: John Sibley/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det er umenneskeligt at tvinge en kvinde til at gennemføre en graviditet for at føde et barn, der ikke overlever fødslen, fastslår landsretten for Nordirland i en ny dom. Ifølge dommen strider landets abortregler imod menneskerettighederne.

Sagen handler om Sarah Ewart, som for seks år siden fik lægernes besked om, at det barn, hun ventede, ikke ville overleve fødslen. Men hun kunne ikke få en abort. Nordirland har de strengeste abortregler i Vesteuropa, hvor abort kun tillades, hvis moderens liv eller fysiske og mentale velfærd er i fare.

Sarah Ewart rejste til London og fik en abort. Men optakten og de efterfølgende konsekvenser fik kvinden til at gå til domstolene, som nu har givet hende medhold i, at det var en unødvendig desperat handling at rejse til London.

”Hertil kommer, at hun løber risikoen for igen at blive ramt af de nuværende juridiske begrænsninger, i og med en ny baby muligvis også vil have dødelige misdannelser hos fosteret. Hun har også været nødt til at begrænse sin ageren, for hun kan ikke modtage lægelig behandling i Nordirland på grund af risikoen for en strafferetssag,” fastslår den nordirske landsretsdommer Siobhan Keegan i afgørelsen.

Det skriver avisen Belfast Telegraph.

Dommen vil være med til at øge presset på politikerne i Nordirland for at ændre landets abortlovgivning. Syd for grænsen indførte republikken Irland fra nytår fri abort op til 12. svangerskabsuge efter en folkeafstemning.

I Nordirland er det republikanske parti Sinn Féin, der ellers er knyttet til den katolske kirke, tilhænger af abort. Men det andet store parti, Democratic Unionist Party, som har rødder i den protestantiske og presbyterianske kirke, er imod. Men situationen er fastlåst, fordi de to partier ikke kan blive enige om at dele magten i det nordirske parlament, som ikke har været samlet i næsten 1000 dage.

I det britiske parlament har et flertal lagt pres på de to partier med en lov om, at hvis de ikke inden den 21. oktober kan blive enige om et regeringssamarbejde, vil parlamentet i London afkriminalisere abort som i resten af det britiske rige.

Foran landsretten i Belfast beklagede abortmodstandere i går dommen.

”Det er en trist dag, hvor domstolen har nægtet det ufødte barn retten til liv,” sagde direktør Bernie Smyth fra organisationen Precious Life (Dyrebart liv) til BBC Nordirland.

At abort hører til sjældenhederne i Nordirland bliver understreget af, at det under retssagen kom frem, at der kun blev givet tilladelse til 13 aborter sidste år. Men mindst 861 andre kvinder omgik loven og rejste blandt andet til England eller Wales for at få en abort.