Prøv avisen

Nordirsk fredspristager: Irland bør følge briterne ud af EU

Den protestantiske nordirske modtager af Nobels fredspris, David Trimble, synes, at debatten om grænsen mellem Irland og Nordirland fylder alt for meget i Brexit-diskussionen – og kritiserer både den irske regering og det katolske parti Sinn Féin på at udnytte situationen for at fremme deres egen genforeningsdagsorden. Foto: Jay Direkcto/AFP/Ritzau Scanpix

Nordirlands tidligere førsteminister David Trimble kritiserer EU og Irlands håndtering af den britiske udmeldelsesproces fra EU

Nok har David Trimble fået Nobels fredspris for sin indsats for fredsprocessen i Nordirland. Men når det kommer til Brexit og den nuværende politiske situation i Nordirland, så er han i høj grad på krigsstien.

På et møde for udenlandsk presse i London bliver der skudt bredt efter EU, Irland og ikke mindst det nordirske republikanske parti Sinn Féin, som efter hans mening har skylden for, at regeringssamarbejdet i Nordirland fortsat er lammet.

”Jeg føler ikke, at den irske regerings tilgang har været hjælpsom. De forsøger at få et udfald, der er tæt på at knække det britiske rige,” siger David Trimble, som dermed beskylder regeringen i Dublin for at fiske i rørte vande og pille ved den delikate balance omkring den åbne grænse mellem Irland og Nordirland.

Irernes løsningsmodeller efter Brexit ville knytte Nordirland tættere på Irland, men længere væk fra Storbritannien, når den britiske skilsmisse fra EU efter planen skal være en realitet i foråret næste år. Til den tid vil grænsen mellem Nordirland og Irland være briternes eneste landfaste grænse til EU, og i sidste måned enedes parterne efter et langvarigt tovtrækkeri om, at der heller ikke vil være paskontrol ved grænsen fremover.

Efter David Trimbles mening er der i debatten al for stor fokus på grænsespørgsmålet. For nok er Storbritannien Irlands største samhandelspartner, men langt størstedelen af samhandlen sker direkte med skibsfart uden at krydse den fysiske grænse mellem Irland og Nordirland.

”Grænsen selv er ikke vigtig. Det store problem vil være toldafgifter, og det er ikke noget, vi i Storbritannien kan beslutte. Det er Bruxelles, der skal bestemme, hvad der skal være af kontrol. Briterne har sagt, at der ikke kan være fysisk grænsekontrol. Her har Irland rettet skytset mod England, men problemet ligger i EU,” siger David Trimble.

Han går videre til sin egen kontroversielle løsningsmodel.

”Vi siger blot til den irske regering, at I kom ind i EF sammen med os, og de faktorer, der fik jer med, bør være de samme faktorer, der skal få jer til at melde jer ud sammen med os,” siger David Trimble, der tydeligvis er klar over, at han taler for døve øren i Dublin.

Grænsespørgsmålet har også vakt bekymring for, at konflikten i Nordirland kan blusse op igen, men 20 år efter at han modtog Nobels fredspris, tror David Trimble på, at fredsaftalen vil holde uanset udfaldet af Brexit.

”Der vil ikke være en tilbagevenden til volden, som vi kender fra tidligere. Der er nogle få, der forsøge at udnytte problemerne. Men jeg er ret sikker på, at vi har kapaciteten til at håndtere det,” lyder det fortrøstningsfuldt.

Brexit spiller i hans vurdering også ind på, at de nord-irske regeringsforhandlinger mellem de katolske republikanere i Sinn Féin og det protestantiske unionistparti DUP gået i hårdknude – og har været det siden valget i marts sidste år.

”Den underliggende faktor er, at Sinn Féin ønsker at være i en position, hvor de kan angribe briterne over Brexit i håbet, om at det kan flytte grænsen. Men når de ikke kan malke det mere, vil de komme tilbage til forhandlingsbordet,” siger David Trimble.

Han blev i 1998 førsteminister i den første regering, hvor de gamle fjender blev tvunget til at dele regeringsmagten efter størrelsen på deres partier. Dengang var hans Ulster Unionist Party det største blandt de fire store traditionelle partier. Men siden er hans eget parti og den anden fredspristager John Humes republikanske, socialdemokratiske SDLP blevet totalt marginaliseret, og det er i dag Democratic Unionist Party på unionistsiden, og Sinn Féin på den republikanske side, der deler magten – når de kan blive enige.

”I begyndelsen virkede magtdelingen i fredsaftalen rimelig, men nu er vi i en situation, hvor kun de store har indflydelse,” erkender David Trimble, som dog ikke vil svare på, om han er skuffet over den udvikling.

David Trimble er en af de gamle hanelefanter fra fredsprocessen, som i dag kan se en generation af yngre kvinder tegne billedet. Det er 41-årige Michelle O’Neill fra Sinn Féin, 47-årige Arlene Foster fra DUP samt 47-årige Karen Bradley fra De Konservative, som sidste uge blev udpeget til britisk minister for Nordirland. Hun holder dermed tøjlerne, indtil de to andre kan blive enige om at genoptage regeringssamarbejdet.

”Det bliver interessant at se, om det har en effekt. Men det reflekterer en forandring i samfundet,” lyder det lakonisk fra David Trimble, der trods de igangværende samarbejdsproblemer fortsat er stolt over fredsaftalen, som tvinger unionister og republikanere til at dele magten.

”De problemer, vi har, er midlertidige og vil blive løst. Jeg tror ikke, at vi vil slå den belgiske rekord,” siger David Trimble med henvisning til de 541 dage i 2010-2011, hvor de belgiske partier ikke kunne enes om et regeringssamarbejde.

Om vejen frem for Nord- irland svarer David Trimble med en gammel irsk talemåde om, hvad en irer svarer, hvis du spørger om vej.

”Jeg ville i hvert fald ikke starte herfra.”