Nordirland får lovlig abort ad bagvejen

Manglende regeringssamarbejde i Nordirland betyder, at parlamentet i London afkriminaliserer abort og indfører homoseksuelle ægteskaber

Politikerne i Nordirland har sat sig selv skakmat i forhold til behandling af abort- og homolov, fordi de siden januar 2017 ikke har været i stand til at blive enige om at danne en regering. Billedet er fra en demonstration i Belfast i september 2019.
Politikerne i Nordirland har sat sig selv skakmat i forhold til behandling af abort- og homolov, fordi de siden januar 2017 ikke har været i stand til at blive enige om at danne en regering. Billedet er fra en demonstration i Belfast i september 2019. Foto: John Sibley/Reuters/Ritzau Scanpix.

For første gang i næsten tre år trådte det nordirske parlament sammen i går. Det skete i et forsøg på at forhindre, at abort bliver afkriminaliseret fra april næste år, og at der indføres homoseksuelle ægteskaber fra januar, sådan som et flertal i det britiske parlament i London har besluttet.

Særligt udsigten til abort helt op til 24. svangerskabsuge vækker vrede, og derfor blev parlamentet i Belfast indkaldt for at behandle en lov ”til beskyttelse af det ufødte barn”.

Men det blev en kortvarig affære. Det store republikanske parti, Sinn Féin, dukkede slet ikke op, og det mindre republikanske parti, det socialdemokratiske SDLP, udvandrede hurtigt.

”Det grundlæggende problem er, at loven om magtdelingen i Nordirland betyder, at der skal være deltagelse fra både unionister og nationalister, før parlamentet kan tage beslutninger,” forklarer professor og ekspert i Nordirland Jonathan Tonge fra universitetet i Liverpool.

Han henviser dermed til reglerne om, at de to parter skal dele regeringsmagten som aftalt i Langfredagsaftalen, der i 1998 sikrede freden i Nordirland. Derfor kunne formanden for det nordirske parlament Stormont, Robin Newton, efter en kort debat konstatere, at parlamentet ikke var beslutningsdygtigt.

Arlene Foster, leder af DUP, Det Demokratiske Unionistparti, taler om en ”skamfuld dag”.

”Dette er ikke enden på denne sag,” lover hun ifølge avisen Belfast Telegraph og forsikrer, at partiet vil undersøge alle muligheder for at stoppe loven.

Men det er politikerne i Nordirland, der har spillet sig selv magten af hænde, fordi de siden januar 2017 ikke har været i stand til at blive enige om at danne en regering.

Som konsekvens vedtog det britiske parlament i Westminster i juli en lov, som gav politikerne i Nordirland en frist til den 21. oktober til at genoptage regeringssamarbejdet. Ellers vil det britiske parlament lovgive om abort og homoseksuelle ægteskaber, sådan som det bliver tilfældet nu.

I store dele af det nordirske politiske landskab vækker det vrede, at parlamentet i London lovgiver hen over hovedet på nordirerne. Det gælder også det katolsk-orienterede Sinn Fein, som modsat det protestantiske DUP nok vil have lempet abortreglerne og indføre homoseksuelle ægteskaber.

”Men vi vil ikke se dem danse i gaderne. De vil ikke styres fra Westminster. Og selvom de vil ophæve abortforbuddet, så vil de ikke have de britiske regler, som tillader abort op til 24. uge. Vi skal huske, at Nordirland er et af de mest socialkonservative lande i Vesteuropa,” siger Jonathan Tonge.

”Hvis blot vi så lige så megen kreativitet i arbejdet på at få magtdelingen til at virke, så ville vi hurtigt være tilbage i sving. Folk i nord har ikke brug for politiske stunts. De fortjener en stabil regering, der deler magten,” skriver Sinn Feins parlamentariske leder i Stormont, Michelle O’Neill, på Twitter.

Foran det nordirske parlament var der i går mødt demonstranter frem. På den ene side stod dem, der kræver en afkriminalisering af de kvinder, der vælger en abort. På den anden side stod dem, der kræver beskyttelse af det ufødte liv. Meningsmålinger i Nordirland viser, at der er flertal for ændre abortreglerne, men ikke for at følge i kølvandet på resten af det britiske rige med en abortgrænse på 24. uge. I stedet ser nordirerne mere mod republikken Irland, som efter en folkeafstemning nu har fri abort op til 12. svangerskabsuge.