Nordirsk teenager sagsøger Facebook for nøgenfoto

For første gang skal domstol afgøre, om det sociale medie Facebook er ansvarlig for, hvad brugere offentliggør

Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg.
Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg.

Normalt glider Facebook af på ethvert ansvar for, hvad dets 1,7 milliarder brugere verden over gør. Men verdens største sociale medie har ikke formået at stoppe en retssag anlagt på vegne af en 14-årig pige fra Nordirland.

En mand lagde gentagne gange nøgenbilleder af hende på Facebook, og pigens advokater mener, at Facebook har teknikken til at stoppe et billede, når det først er blevet fjernet én gang.

Trods modstand fra Facebooks advokater har en dommer i Belfast afgjort, at der er grundlag for en retssag, hvor Facebook bliver stillet til medansvar sammen med manden, der spredte billedet.

Ifølge britiske medier bliver retssagen den første, som skal klarlægge, om sociale medier har et med-ansvar for at sprede nøgenbilleder mod de fotograferedes vilje.

”Det måtte jo komme på et tidspunkt. Det er en generel problemstilling, og jeg tror, at sagen vil gå hele vejen og ende ved EU-domstolen,” siger Jan Trzaskowski, jura-lektor og ekspert i databeskyttelse ved Copenhagen Business School, CBS.

Facebook har forgæves argumenteret med, at selskabet efter EU’s e-handelsdirektiv er fritaget for ansvar. Og Jan Trzaskowski bekræfter, at direktivet giver mulighed for at påberåbe, at man ikke har et ansvar.

”De kan sige, at uvidenhed er lig ansvarsfrihed. Men så skal det også være klart, at de ikke er med til at udvælge indholdet. Men med deres algoritmer er de jo med til at bestemme, hvad deres brugere ser,” forklarer han.

Facebook har i sit forsvar angivet, at man har fjernet billedet, hver gang der blev klaget over det. Pigens advokater har ifølge avisen The Guardian dog anført, at det i lyset af pigens alder svarer til børnemishandling.

I sidste uge blev Facebook udsat for voldsom kritik fra den norske avis Aftenposten, fordi det havde fjernet et ikonisk foto fra Vietnam-krigen, som viste den nøgne pige Phan Thi Kim Phuc efter et napalmangreb. Selv Norges statsminister, Erna Solberg, fik fjernet et opslag med billedet og beskyldte det sociale medie for at krænke ytringsfriheden. Facebook meddelte først, at billedet i nogle lande svarede til pædofili, men ændrede siden holdning og tillod det med henvisning til dets historiske betydning. Sagen viser, at Facebook har teknikken til at stoppe billeder, når selskabet vil.

”Normalt betragter vi ikke Facebook som et redaktionelt medie. Men Vietnam-sagen er et eksempel på, at de redigerer vores virkelighed,” påpeger Jan Trzaskowski.