Norditalien lukker ned af frygt for omsiggribende corona-epidemi

Mindst 50.000 mennesker i over 10 norditalienske byer er nu sat i karantæne, mens der hamstres og peges fingre ad kinesere i Italien. Nogle er mere bekymret for racisme-virus end coronavirus

Et venindepar, der er godt rustet til at modstå coronavirussen, er på vej over Piazza del Duomo i Milano med domkirken i baggrund, der har lagt navn til pladsen. Italienerne er for alvor ved at ruste sig til ugelange karantæner. – Foto: Andreas Solaro/AFP/Ritzau Scanpix.
Et venindepar, der er godt rustet til at modstå coronavirussen, er på vej over Piazza del Duomo i Milano med domkirken i baggrund, der har lagt navn til pladsen. Italienerne er for alvor ved at ruste sig til ugelange karantæner. – Foto: Andreas Solaro/AFP/Ritzau Scanpix.

Der er lange køer i supermarkederne, hvor hylderne står tomme tilbage, fordi der bliver hamstret alt fra vand over grøntsager til pasta. Masker til at sætte for munden er ikke til at opdrive, og museer, kirker, teatre, skoler og andre offentlige steder er lukket.

Det er situationen i det nordlige Italien, hvor myndighederne kæmper for at inddæmme den coronavirus, der truer med at få panikken til at bryde ud blandt italienerne.

”Vores land er sikkert, og man kan trygt rejse hertil,” lød det i går fra beredskabschef Angelo Borrelli.

Men selvom det ikke skorter på advarsler mod hysteri, angsten griber også om sig, og det har længe gjort livet til et helvede for kinesere i landet. De bliver dagligt overfuset. For et par dage siden blev en 40-årig mand i Torino, der har boet i Italien siden 1997, overfaldet af et italiensk par, der slog ham og råbte ”lorte-kineser, du har virus, skrid”.

Selv en borgmester er blevet anmeldt til politiet for at tilskynde til racehad. Maurizio Esti, førstemanden i Solto Collina, 80 kilometer fra Milano, skrev på Facebook om ”de skide kinesere”, at de selv var ude om det, fordi de spiser hunde, slanger og flagermus.

”I det mindste er det kun dem selv, der dør af det,” erklærede borgmesteren, som senere blev klogere og undskyldte.

Andre borgmestre har derimod lanceret hashtags som ”omfavn en kineser” og er gået ud at spise på kinesiske restauranter. Èn af dem, borgmesteren i Siena i Toscana, Luigi De Mossi, sagde bagefter til SienaNews, at han var mere bange for en ”racisme-virus”.

Temperamentet kommer hurtigt i kog i disse dage, især på de sociale medier, hvor en 27-årig mand fra den lille by Montefusco i Calabrien er blevet lagt for had. Han arbejdede som tjener i nord, i det nu karantæne-ramte område Codogno, hvor over 50.000 mennesker er isoleret efter mange corona-tilfælde. Den 27-årige brød karantænen og kørte hjem til mor og far, men meldte dog sig selv til byens borgmester.

En af hans venner fortæller på YouTube, at han siden er blevet overdænget med rasende grovheder på Facebook. Han og hans familie er nu i karantæne i landsbyen, og de ser ikke ud til at være syge. Også andre steder slås myndighederne med anarkistiske italienere, der ikke kan se, hvorfor de skal rette sig efter instrukserne.

Et søskendepar, begge lærere også i Codogno-området, tog oven i købet med toget hjem til deres familie i Lauro, en lille by øst for Napoli. De stod af på den store hovedbanegård i Napoli, hvor de altså teoretisk kunne have nået at smitte hundreder af mennesker.

De er nu også i karantæne med familie og venner og ser ikke ud til at være syge, men sagen viser, hvad myndighederne er oppe imod. Borgmesteren i byen Ameglia i Ligurien fortalte i går om tre andre fra et karantæneramt område, der var kommet til hans by og havde været rundt og købe ind i et supermarked.

Regionen Lombardiet, hvor der i går eftermiddag var konstateret 167 og dermed langt de fleste tilfælde af sygdommen, er delt i to. En rød zone, som man ikke må rejse ind og ud af, spærret af og kontrolleret af politiet, mens indbyggerne i resten af regionen må undvære mange fornøjelser. Offentlige steder som biografer, universiteter og for eksempel domkirken i Milano er lukket.

I byen Vo’ Euganeo, der ligger midt i den røde zone, er byens Facebook-side blevet stedet, hvor de indespærrede borgere kan beklage sig til hinanden. En af dem spørger for eksempel, hvorfor det er fornuftigt at spærre 3500 mennesker inde i stedet for at lade dem alle gennemgå en test for corona.

Netop i byen Vo’ så det i går ud til, at myndighederne måske endelig har indkredset dét, de kalder ”paziente zero”, altså nummer nul, den oprindelige smittebærer, hvilket kan hjælpe med at inddæmme sygdommen. Stop for fodboldkampe og andre sportsbegivenheder er nogle af de utallige andre metoder, som italienerne prøver at lære at leve med.

Sidst på dagen i går var der konstateret over 220 tilfælde af sygdommen og syv dødsfald.

Alle omkomne i Italien har været ældre borgere, og flere af dem havde et svækket immunsystem.