Nordkorea advarer ambassader om krig

Nordkoreas unge og uprøvede leder er den store ubekendte i krisen på den koreanske halvø

En traktorkonvoj med traktorere fra hele landet er på vej til København
En traktorkonvoj med traktorere fra hele landet er på vej til København. Foto: KNS Denmark.

Spændingerne på den koreanske halvø tog til i går, da flere udenlandske ambassader i den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang, blev advaret om snarlig krig. Samtidig klargjorde Nordkorea tilsyneladende missiler til affyring uden varsel.

Ifølge det russiske udenrigsministerium har Nord-korea meddelt ambassaderne, at de bør overveje lukning på grund af en forestående væbnet konflikt. En talsmand for den britiske ambassade sagde, at de var blevet bedt om at indgive planer for evakuering af personale inden den 10. april.

LÆS OGSÅ: Nordkorea buldrer videre mod alle andre

Indtil nu har det kun været en krig på ord, men frygten for, at krisen kan udvikle sig til en rigtig krig, er nu betydeligt skærpet.

Sydkoreanske medier rapporterede, at Nordkorea har flyttet to mellemdistance-missiler og skjult dem på østkysten, hvorfra de kan ramme både Sydkorea, Japan og amerikanske baser på øen Guam i Stillehavet.

Trods den seneste udvikling tror de færreste Korea-eksperter dog på krig. Det er nærmere tegn på, at Nord-korea er frustreret over, at de seneste ugers retorik og trusler endnu ikke har ført til indrømmelser fra USA eller Sydkorea.

Den nuværende krise er langtfra den første den tidligere leder Kim Jong-il var en mester i at true sig til indrømmelser, men det kom aldrig ud af kontrol. Måske fordi han vidste, at det kunne føre til regimets udslettelse.

LÆS OGSÅ: Krigstrommer i Nordkorea

Den store ubekendte er dog, at det i dag er hans søn, Kim Jong-un, der sidder ved roret. Han er kun 30 år og et ubeskrevet blad. Ganske vist er han omgivet af rutinerede generaler og rådgivere, der har prøvet den slags kriser før, men der er bekymring for, at Kim Jong-un vil gå skridtet videre.

Vi forstår på ingen måde denne nye fyr. Og hvis nordkoreanerne vælger at provokere Sydkorea, vil Sydkorea gøre gengæld på en måde, som vi ikke har oplevet før, advarer Victor Cha, der er tidligere direktør for Asien i Det Hvide Hus Nationale Sikkerhedsråd.

Nordkorea har truet med at angribe USA med atomvåben, men de fleste eksperter er enige om, at landet endnu ikke har kapacitet til det. En mere sandsynlig trussel er affyring af et missil rettet mod de nærmeste naboer Japan, Sydkorea eller alter-nativt Guam. Nordkorea har dog haft vekslende succes med sine missiler, og naboerne har missilforsvar i højeste beredskab.

Et direkte angreb på det amerikanske fastland udelukkes af de fleste, da det uundgåeligt vil føre til gengældelsesangreb fra USA.

Under alle omstændigheder ventes Nordkorea at fortsætte den hårde retorik indtil slutningen af april, hvor de igangværende militærøvelser mellem USA og Sydkorea efter planen slutter.