Nordkorea bliver næppe retsforfulgt

FN-rapport om Nordkoreas menneskeretsovergreb får næppe konsekvenser for landets leder, Kim Jong-un, fordi Kina ventes at bruge sin vetoret i FN

Michael Kirby, der har ledt FN's undersøgelse af Nordkorea, holder en kopi af rapporten under en konference hos FN i Genece, Schweiz, mandag d. 17. februar.
Michael Kirby, der har ledt FN's undersøgelse af Nordkorea, holder en kopi af rapporten under en konference hos FN i Genece, Schweiz, mandag d. 17. februar. Foto: DENIS BALIBOUSE/ Denmark.

Chancerne for, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, bliver stillet for Den Internationale Straffedomstol, er nærmest lig nul. Det vurderer eksperter i international strafferet, efter at en undersøgelseskommission nedsat af FN har anbefalet det internationale samfund at anlægge sag mod Nordkorea.

Den næsten 400 side lange rapport, som FN offentliggjorde i mandags, er udarbejdet under ledelse af den australske tidligere dommer Michael Kirby. Den er baseret på interviews med 320 vidner, deriblandt tidligere fanger i de nordkoreanske fangelejre. Mellem 80.000 og 120.000 mennesker menes at befinde sig i disse lejre, og ifølge rapporten er flere hundredtusinde mennesker omkommet i lejrene i de seneste årtier. Nordkorea beskrives som et rædselsregime, der benytter tvangsarbejde og bevidst udsultning til at kontrollere og straffe befolkningen. Andre metoder er henrettelser og tortur eller tvungne aborter eller drab på børn, hvis forældre er faldet i unåde.

I et brev til Kim Jong-un skriver Michael Kirby, at han ønsker, at Den Internationale Straffedomstol indleder en sag mod de nordkoreanske ledere, deriblandt Kim Jong-un selv. Sandsynligheden for, at det kan lade sig gøre, er imidlertid begrænset.

LÆS OGSÅ: Nordkorea er en forbrydelse

Nordkorea har ikke tiltrådt Den Internationale Straffedomstol, og derfor skal FNs Sikkerhedsråd enstemmigt anmode domstolen om at efterforske en sag. Det kan kun ske, hvis Kina undlader at benytte sin vetoret. Kina er det kommunistiske Nordkoreas eneste allierede, og landet har givet udtryk for, at der ikke kan være tale om at rejse en sag mod Nordkorea.

Det vil ikke forbedre menneskerettighederne i et land, at der anlægges en sag ved Den Internationale Straffedomstol, har Hua Chunyng, talskvinde for Kinas udenrigsministerium, udtalt i forbindelse med FN-rapporten.

Irina Marchuk, lektor i international strafferet ved Københavns Universitets internationale center for lov og retfærdighed, regner derfor ikke med, at truslen vil blive fulgt op af handling, selvom FN-rapporten beskylder Kina for meddelagtighed i Nordkoreas forbrydelser mod menneskeheden.

Kina sender nordkoreanske flygtninge, som pågribes i landet, tilbage til sikker tortur og mishandling i Nordkorea, og det er i strid med Kinas internationale forpligtelser. Det er ikke særligt behageligt for Kina at blive hængt ud for det, men det er usandsynligt, at det er nok til at få Kina til at undlade at nedlægge veto i FNs Sikkerhedsråd, siger Irina Marchuk.

Ved et pressemøde i Genève i Schweiz erkendte Michael Kirby da også, at signalerne fra Kina ikke er særligt opløftende.

Internationale menneskerettighedsorganisationer håber ikke desto mindre, at presset fra FN vil virke.

Dette er måske den bedste chance, vi længe har haft for at lægge øget pres på Nordkorea gennem FN og andre landes regeringer. Ingen er selvfølgelig så naive, at de forventer ændringer i Nordkorea fra den ene dag til den anden. Men det eneste, der kan give resultater, er dette vedvarende fokus på situationen i landet, siger Amnesty Internationals forskningsdirektør for Østasien, Roseann Rife.

Irina Marchuk påpeger dog, at selvom straffedomstolen beslutter sig for at efterforske, vil den aldrig få adgang til Nordkorea.

Og så slutter sagen dér, siger hun.