”Nordkorea er en prygelknabe for alt ondt”

Anders Kristensen, der er formand for Venskabsforeningen Danmark-Den Demokratiske Folkerepublik Korea og utallige gange har besøgt Nordkorea, mener ikke, at landet overtræder menneskerettighederne

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) ønsker nu at ændre reglerne omkring sæddonorers anonymitet
Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) ønsker nu at ændre reglerne omkring sæddonorers anonymitet. Foto: KCNA.

Hvordan kan I som venskabsforening støtte et land, som af mange menneskerettighedsgrupper kritiseres for at overtræde flere menneskerettigheder?

Nordkoreanerne overtræder ikke menneskerettighederne som sådan. De er i en meget presset situation, hvor de har et meget restriktivt samfundssystem med meget kontrol, men der er også mange kollektive rettigheder som gratis uddannelses- og sundhedsvæsen og afskaffelse af arbejdsløshed. Men det er et mangelsamfund, som er i krise i øjeblikket, og derfor kan det opleves, som om Nordkorea overtræder menneskerettighederne. Men det mener jeg ikke, at man gør, selvom nogle måske føler sig undertrykt og ønsker et andet system.

Ifølge menneskerettighedsgrupper har Nordkorea fængslet mere end 200.000 nordkoreanere, heriblandt børn, i arbejdslejre, hvor de får utilstrækkeligt mad og misbruges af vagter. Hvordan forholder du dig til det?

Jeg tror, der er meget overdrevent i de historier, og at de løbende bliver produceret fra Sydkorea og USA for at underminere styret. I Nordkorea har jeg hørt mange historier om flygtninge, der vender tilbage og har levet som undermennesker i Sydkorea, hvor de blev presset til at fortælle historier, som er værre end virkeligheden. Selvfølgelig har Nordkorea arbejdslejre, fængsler, som alle samfund har for lovovertrædere. Jeg tror ikke på de grusomme historier om misbrug, vilkårlige henrettelser og vold.

LÆS OGSÅ: Nordkorea og den barske retorik

Ifølge menneskerettighedsgrupper er der ingen uafhængige medier, intet fungerende civilsamfund eller religiøs frihed. Burde Nordkorea ikke tillade det?

De tillader da religiøs frihed. Jeg har besøgt en luthersk-evangelisk kirke for nogle år siden i Pyongyang. Som socialistisk samfund ønsker de ikke at fremme religion, men de forbyder det ikke. Der er også en moské, en katolsk kirke og en græsk-ortodoks kirke.

Så når menneskerettighedsgrupper og de få folk, som det er lykkedes at flygte fra arbejdslejrene, kritiserer landet for at overtræde menneskerettighederne, mener du, at de ikke fortæller sandheden?

Ja, jeg tror, de overdriver. Det har de en interesse i at gøre, og de tilskyndes også til det, er jeg sikker på.

Men har Nordkorea ikke også en interesse i at fortælle en anden virkelighed?

Jo jo, det er klart. Derfor ved jeg heller ikke nøjagtigt, hvor sandheden ligger, men jeg håber på, at det er et samfund, der er på vej frem.

Hvorfor vælger du at tro mere på Nordkorea end menneskerettighedsgrupper og stort set hele omverdenen?

Fordi Nordkorea bliver en prygelknabe for alt ondt i verden, lige som George W. Bush kaldte det for en del af ondskabens akse. Det var for ikke at chikanere muslimer, at han også tog et ikke-muslimsk land som Nordkorea med som slyngelstat og ondskabsland. Jeg tror, man skal se tingene lidt fra Nordkoreas synspunkt. De kan lige så vel have ret som menneskerettighedsgrupperne, der dybest set ikke har været i landet.

Men næsten samtlige medier og alle andre end Nordkorea fortæller om en virkelighed, som strider fuldstændig mod Nordkoreas version?

Ja, men landet skal have en chance. Alternativet er, at USA også dominerer den del af verden. De har stor magt i forvejen, da Sovjetunionen ikke længere findes, og jeg kan næsten ikke bære, hvis de også skulle snuppe Nordkorea. Jeg tror, det vil lykkedes for Nordkorea, for de har fat i den rigtige ende. Et samfund, der bygger på socialismen, vil i sidste ende overleve, mens kapitalismen og liberalismen har sine begrænsninger og i sidste ende ikke kan fungere. Der vil Nordkorea være et alternativ.