Nordkorea - et land med censur

Nordkorea, der er et regime styret efter kommunistisk forbillede, tillader på ingen måde medier, der kan kritisere styret

Når nordkoreanerne ønsker at læse avis, må de tage til takke med nyheder produceret af myndighederne.
Når nordkoreanerne ønsker at læse avis, må de tage til takke med nyheder produceret af myndighederne. . Foto: .

Nordkorea placerer sig lige nu næstnederst på det pressefrihedsindeks, som Journalister uden Grænser hvert år offentliggør. Landet får 104,75 "strafpoint", mens et land som Danmark, der placerer sig i den positive ende af skalaen, ligger på en 11. plads med 2,5 point. Og forskellen på journalistikken i Nordkorea og eksempelvis Danmark er da også stor, fortæller seniorforsker og Nordkorea-ekspert fra Københavns Universitet Geir Helgesen.

"Alle medier i Nordkorea er talerør for den politiske ledelse, altså staten, og der findes ingen undergrundsmedier overhovedet," siger han.

Kim Jong-il, der sidder urokkeligt på magten og styrer regimet efter kommunistisk forbillede, tillader på ingen måde medier, der eventuelt ville kunne kritisere ham. I landet uddannes der heller ikke journalister, som efter vestlig standard forventes at formidle objektivt til folket. I stedet uddannes der mennesker, der trænes i på overbevisende måde at videregive statens budskaber. Træder journalisterne ved siden af, vil de næppe kunne beholde deres job, fortæller Geir Helgesen.

Heller ikke udenlandske journalister er velkomne i Nordkorea. I 2009 blev to kvindelige amerikanske journalister dømt til 12 års ophold i en arbejdslejr, fordi det nordkoreanske styre mente, de opholdt sig ulovligt i landet. Kvinderne blev dog kort tid efter benådet efter ihærdig indsats fra den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton.

soegaard@k.dk