Prøv avisen

Nordkorea gør store atomfremskridt

Der er ikke bid nok i verdens sanktioner mod Nordkorea, mener eksperter. Nordkorea fortsætter sine fremskridt

De nordkoreanske atomvidenskabsfolk er så dygtige, at de løber fra de internationale sanktioner mod det lukkede land.

Regionale analytikere og atomeksperter siger, at sanktioner og eksportrestriktioner ikke er i stand til at hindre Nordkorea i at fortsætte udviklingen af sit atompotentiale.

Nordkoreas atomprogram og udvikling diskuteres lige nu på en konference, der holdes i Sydkorea, og som organiseres af tænketanken Asan.

Her synes der at være enighed blandt eksperter og analytikere om, at der er brug for en ny strategi for at inddæmme Nordkoreas atomare ambitioner, og der er brug for en ny strategi i en fart.

Nordkoreas nærmeste allierede, Kina, har ellers netop meddelt, at Kina nu forbyder eksport til Nordkorea af en lang række teknologiske produkter, der kan bruges såvel civilt som militært.

Men, siger flere eksperter, det er et åbent spørgsmål, om det egentlig vil ramme nordkoreanerne. Måske er de allerede kommet forbi det punkt, hvor de er afhængige af produkter og knowhow udefra.

- De er ikke længere i begyndelsen af denne proces. De har været der længe, siger Park Jiyoung, der er direktør for Asans videnskabelige og politiske afdeling.

Det er meget sandsynligt, at Nordkorea vil forsøge at komme længere end deres nuværende atomare kapacitet, og eksportkontrol kan ikke standse denne udvikling, mener Park.

Nordkorea har gennemført tre prøvesprængninger med atombomber. Den kraftigste sprængning var i februar i år.

Satellitbilleder antyder, at Nordkorea har genstartet en plutoniumreaktor i atomkomplekset Yongbyon, og at dets kapacitet til berigelse af uran er fordoblet på stedet.

Uran skal beriges, hvis det skal kunne bruges i atomvåben.