Nordkorea insisterer på selv at bekæmpe corona. Men situationen er kaotisk

Trods mangel på medicinsk hjælp til officielt over halvanden million coronasmittede nægter det nordkoreanske styre fortsat at modtage hjælp udefra

Coronasmitten i Nordkorea synes ude af kontrol. Alligevel vil insisterer Kim Jong-un på at klare problemerne selv. Billedet er taget i Pyongyang den 23. februar 2020.
Coronasmitten i Nordkorea synes ude af kontrol. Alligevel vil insisterer Kim Jong-un på at klare problemerne selv. Billedet er taget i Pyongyang den 23. februar 2020. . Foto: Kyodo/Reuters/Ritzau Scanpix.

I henved to et halvt år kunne Nordkorea bryste sig af at være et af de få lande i verden, der havde holdt coronavirus fra døren. Det skyldes tilsyneladende, at landet umiddelbart efter at Kina i januar 2020 offentliggjorde de første tilfælde af covid-19, lukkede dets grænser, og sådan har det været siden.

Men selv verdens mest lukkede land har altså ikke kunnet forhindre virussens ekstremt smitsomme omikronvariant i at sprede sig. Den 12. maj indrømmede Nordkorea, at der var registreret de første tilfælde af en febersygdom forårsaget af en ”ondsindet virus”, som eneherskeren Kim Jong-un omtalte coronavirus. Herefter beordrede han landet lukket ned, men alligevel er antallet af smittede steget eksplosivt til officielt over halvanden million.

Når det er gået så galt så hurtigt, skyldes det ikke mindst, at stort set ingen af Nordkoreas 26 millioner indbyggere er blevet vaccineret. Og det på trods af at både Verdenssundhedsorganisationen WHO, Kina og andre lande har tilbudt at sende vacciner.

Verdenssundhedsorganisationen har udbedt sig data om dette alvorlige smitteudbrud og har tillige tilbudt det nordkoreanske styre hjælp til at få den voldsomme spredning af corona under kontrol. Men tirsdag havde generalsekretær Tedros Ghebreyesus endnu ikke modtaget noget svar fra Pyongyang.

”WHO er meget bekymret over risikoen for, at pandemien spreder sig yderligere i Nordkorea,” udtalte han til nyhedsbureauet AP og tilføjede, at landet i forvejen kæmper med underernæring og deraf underliggende sygdomme.

Det betyder, at mange risikerer at blive alvorligt syge, hvis de bliver ramt af covid-19.

Men Nordkorea insisterer tilsyneladende på selv at klare sig ud af problemerne. Det fremgik af tirsdagens møde i politbureauet, hvorfra det statslige nyhedsbureau KCNA citerede, at man er indstillet på ”at fastholde den gode mulighed for at få inddæmmet epidemien”.

Hidtil har sundhedsmyndighederne satset på at gennemføre en nul-covid-strategi ligesom Kina og sat massivt ind med at opsporet og få isoleret folk med febersymptomer. Men vicesundhedsminister Kim Hyong Hun siger til nyhedsbureauet Reuters, at man nu har skiftet strategi:

”Vi har nu skiftet fra et karantæneorienteret system til et behandlingsorienteret system. Det vigtigste i denne overgangsfase er at få kontrol med situationen."

Signalet fra officielt hold er altså: Ingen panik. Og på det statslige tv får nordkoreanerne nu gode råd til, hvordan de dels kan forebygge, dels kan behandle sig selv, hvis de bliver smittet.

Det handler om at holde god hygiejne, motionere og spise sundt, fremgår det af tv-indslaget. Og hvis folk alligevel bliver smittet, skal de bruge gamle husråd til at få bugt med sygdommen.

”Traditionelle behandlinger er det bedste,” lød det fra en kvinde, der blev interviewet.

Og hun kunne oplyse, at både hendes mand og deres børn gurglede saltvand hver morgen og aften. En anden indbygger i hovedstaden Pyongyang, en ældre dame, fortalte, at hun var godt hjulpet med ingefær-te og hyppig udluftning af boligen:

”Først var jeg bange for at få covid, men efter at have fulgt doktorens råd, synes jeg ikke, det er så stort et problem.”

En anden nordkoreaner, Kim Myeong-Hee, der i 2003 flygtede til Sydkorea, siger dog til Reuters, at myndighedernes opfordring til at bruge hjemmelavet medicin i virkeligheden dækker over, at der generelt er mangel på effektiv konventionel medicin.

”Selv hvis man går hen på hospitalet, er der ingenting at få. Ofte er der heller ikke strøm, så derfor kan medicinsk udstyr heller ikke bruges,” siger hun.

Det problem er åbenbart også gået op for landets leder, for han blev i søndags filmet på et apotek og lovede at sætte hæren ind for at få transporteret medicin fra statens lagre ud til befolkningen.

I det hele taget står Kim Jong-un i problemer til halsen. For pandemien, der nu har ramt det i forvejen ludfattige og isolerede land, truer med at gøre ondt værre, fordi tørke og fødevaremangel også hænger som en sort sky over Nordkorea.

Men det afholder tilsyneladende ikke lederen fra at fortsætte de kostbare affyringer af ballistiske missiler. I hvert fald er der planlagt endnu en test, og det kan meget vel ske torsdag eller fredag, når USA's præsident, Joe Biden, kommer på officielt besøg i Sydkorea. Samtidig har Kim Jong-un varslet, at han vil have styrket Nordkoreas atomarsenal så hurtigt som muligt.