Nordkorea nægter anklager om våben til russiske lejesoldater

Amerikanske efterretninger peger på, at Nordkorea udstyrer Wagner-gruppen med våben til krigen i Ukraine. Nordkorea betegner det som "hjemmefabrikerede rygter".

USA's præsident, Joe Biden, meddelte forleden, at USA sender 31 Abrams-kampvogne til Ukraine. Det fik Nordkorea til at advare om, at amerikanerne overskrider endnu en rød linje.
USA's præsident, Joe Biden, meddelte forleden, at USA sender 31 Abrams-kampvogne til Ukraine. Det fik Nordkorea til at advare om, at amerikanerne overskrider endnu en rød linje. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/Ritzau Scanpix.

Man skulle tro, at billeder taler deres eget tydelige sprog. Men så enkelt er det ikke. Og slet ikke hvis billederne er taget i Nordkorea.

USA er i besiddelse af billeder, som ifølge den amerikanske regering viser, at Nordkorea udstyrer Rusland med våben.

Men det er det pure opspind, mener det nordkoreanske styre. Der er tale om ondsindede rygter uden hold i virkeligheden.

De omstridte billeder viser ifølge amerikanske efterretninger russiske togvogne, der ankommer til Nordkorea. Her bliver de lastet med missiler og raketter, inden de igen forlader det lukkede land.

Det er ikke som sådan et urealistisk scenarie. Som nabolande med fælles landegrænse kræver det ikke den store logistik at få et godstog fra Rusland ind på nordkoreansk territorium.

Konkret mener amerikanerne, at våben og artilleri fra Nordkorea ryger videre til den berygtede Wagner-gruppe, som udgøres af russiske lejesoldater.

En højtstående nordkoreansk embedsmand, Kwon Jong Gun, advarer om, at USA risikerer et "virkelig kedeligt resultat", hvis landet fortsætter med at sprede "hjemmefabrikerede rygter".

- At forsøge at tilsmudse Nordkoreas omdømme ved at opfinde noget, der ikke er sket, er en alvorlig provokation, som aldrig kan tillades, og som ikke kan andet end udløse en reaktion, lyder det fra Kwon Jong Gun.

Han kalder USA's anklager om våbenleverancer til Rusland et "fjollet forsøg på at retfærdiggøre dets tilbud om våben til Ukraine".

Amerikansk militærudstyr er ganske rigtigt på vej til Ukraine.

Forleden meddelte præsident Joe Biden således, at USA vil sende 31 Abrams-kampvogne til Ukraine. Det er noget af det mest avancerede isenkram, der findes i den amerikanske hær.

Dette fik Nordkorea til efterfølgende at anklage USA for "at krydse endnu en rød linje".

Anklagerne om, at Nordkorea leverer våben til Rusland, kommer dog ikke kun fra amerikansk side. Samme toner lød fra Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, da han søndag besøgte Sydkorea.

Her udtrykte Stoltenberg sin forståelse for Sydkoreas bekymringer om Nordkoreas "hensynsløse missiltest og atomprogrammer".

- Vi ved også, at Nordkorea giver militær støtte til den russiske krigsindsats med raketter og missiler, tilføjede Nato-chefen.

Sammen med Kina er Rusland en af Nordkoreas få allierede. Og som et af de permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd har Rusland længe holdt hånden over sine nordkoreanske venner i international sammenhæng.

Således har Rusland gentagne gange udnyttet sin vetoret og blokeret for, at Sikkerhedsrådet vedtager nye sanktioner mod Nordkorea.

/ritzau/AFP