Nordkorea vil genåbne atomanlæg

Kina beklager nordkoreansk beslutning og opfordrer alle til at udvise tilbageholdenhed

Den canadiske forfatter Margaret Atwood.
Den canadiske forfatter Margaret Atwood. Foto: KCNA Denmark.

Nordkorea sagde i går, at landet vil genstarte et omstridt atomanlæg for at kunne armere dets atomvåben. Det er den hidtil klareste afvisning af FNs sanktioner lige i hjertet af de voldsomme spændinger, der udspiller sig på Den Koreanske Halvø.

Beskeden er den seneste i en række aggressive udtalelser fra styret i Nordkorea. Den hårde retorik har fået USA til at svare igen med udstationering af atombærende B-52ere, B-2 stealth-bombefly samt en amerikansk destroyer til Sydkorea på afskrækkelsesmission.

LÆS OGSÅ: Nordkorea bekræfter atomprøvesprængning

En talsmand for den nordkoreanske regering sagde, at skridtet ville være ensbetydende med en rejustering og genstart af alle faciliteter i Yongbyon-atomanlægget, heriblandt et uranberigelsesanlæg og en fem megawatt reaktor. Målet er at polstre den atombevæbnede styrke både kvalitativt og kvantitativt samt at løse manglen på elektricitet, sagde talsmanden ifølge det officielle nyhedsbureau KCNA.

Nordkorea lukkede Yongbyon-reaktoren i juli 2007 i forbindelse med seksparts-hjælp-for-nedrustningsaftalen og ødelagde dets køletårn et år senere.

Det var den eneste plutoniumkilde til landets atomvåbenprogram. Ved at genoptage driften vil det give Nordkorea mulighed for at fylde op i landets svindende plutoniumlager, som eksperter mener kun er tilstrækkeligt til fire til otte bomber.

Gårsdagens besked udløste en international alarm, og Nordkoreas eneste egentlige forbundsfælle, Kina, var blandt de første, der beklagede Pyongyangs beslutning.

Vi opfordrer alle relevante parter til at forholde sig roligt og udvise tilbageholdenhed, sagde det kinesiske udenrigsministeriums talsmand, Hong Lei.

Det sydkoreanske udenrigsministerium sagde, at skridtet var meget beklageligt, og at Nordkorea skulle efterkomme aftaler og løfter som allerede er indgået.

Kim Yong-Hyun, der er ekspert i Nordkorea ved Dongguk Universitetet i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, sagde, at atomskridtet var rykket op i en anden division efter de seneste ugers militære teatertorden.

Det her går videre end en ren og skær provokation. Det er et stærkt håndgribeligt skridt, og måske det, der tvinger USA ind i den direkte dialog, som Pyongyang ønsker, sagde Kim.

Mange mener, at Nordkorea i hemmelighed har produceret højt beriget uran, og at landets tredje test i februar kan have været en uranbombe. De tidligere prøvesprængninger i 2006 og 2009 var plutoniumbomber.

FN-sanktioner og militærøvelser med deltagelse af USA og Sydkorea har været brugt af Nordkorea til at retfærdiggøre en række stadig mere barske trusler om raketangreb og atomkrig.