Nordkoreas diktator har fået en sjælden ven

Den amerikanske basketball-legende Dennis Rodman er i Nordkorea for at fejre Kim Jong-uns fødselsdag. Det særprægede venskab forarger og fascinerer

Dennis Rodman (th.) under et tidligere besøg i Nordkorea hos vennen Kim Jong-un. –
Dennis Rodman (th.) under et tidligere besøg i Nordkorea hos vennen Kim Jong-un. –. Foto: KCNA/AFP/.

De færreste kan prale af at være med til at fejre den nordkoreanske leder, Kim Jong-uns fødselsdag.

Omvendt er det nok også et fåtal, der i det hele taget vil have lyst til at være i selskab med den omdiskuterede diktator, som efter sin fars død for to år siden satte sig på magten i det lukkede land.

Ikke desto mindre har den amerikanske basketball-legende Dennis Rodman taget turen til Nordkorea for at fejre Kim Jong-un, som angiveligt fylder 31 år i dag og er en stor fan af basketball.

Her skal han spille en showkamp sammen med en række tidligere stjerner i USAs topliga, NBA. Flere af dem har tidligere været udpegede til årets hold i verdens bedste basketball-liga.

SE VIDEO: Skjulte optagelser fra det hemmelige Nordkorea

Det er Dennis Rodmans fjerde besøg i Nordkorea, og han har før betegnet diktatoren som en ven for livet, selvom hans besøg har været genstand for stor kritik i USA.

Det er ligesom, hvis man inviterede Hitler til frokost. Der er bare visse ting, man ikke gør, for hvis man gør det, sender man et signal om, at status quo er fint. At det er i orden at have slaver. At det er i orden at torturere folk, siger demokraten Eliot Engel til det amerikanske magasin Time.

Dennis Rodman, som både under og efter sin tid som aktiv har været en farverig og kontroversiel skikkelse, insisterer på, at hans besøg intet har med politik at gøre.

Hvad han (Kim Jong-un, red.) end gør politisk, har det ikke noget med mig at gøre. Jeg er bare en atlet, et individ, der gerne vil derover og spille for verden, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Forholdet mellem USA og Nordkorea har været iskoldt under Kim Jong-uns lederskab, og truslerne har føget mellem Washington og Pyongyang.

Derfor burde præsident Barack Obama måske udnytte, at en amerikaner er kommet så tæt på Nordkoreas ellers utilgængelige top, mener en professor.

Dette er måske ikke den ideelle måde at gribe sagen an på, og Dennis Rodman vil aldrig være nogens førstevalg til diplomat. Men han er den eneste mulighed, der er, vurderer Charles Armstrong, professor i koreanske studier ved Columbia University, over for The New York Times.

For mig at se er denne type interaktioner nyttige i forhold til undertrykkende regimer, der kun ser amerikanere i egen propaganda som onde krigsmagere og meget truende personer. Her er en chance for at se amerikanere som mennesker, lyder det fra professoren.

Oprindeligt var Dennis Rodmans tur til Nordkorea og selve showkampen sponseret af det irske bettingfirma Paddy Power. Men irerne trak støtten tilbage, da Kim Jong-un henrettede sin onkel, som angiveligt havde raget for meget magt til sig.

Det var en reaktion på det verdensomspændende fokus og den totale fordømmelse af det nordkoreanske regime på grund af de seneste begivenheder, skrev firmaet som begrundelse.