Nordmænd skammer sig over sag om udvisningstruet Utøya-overlevende

Planlagt udvisning af 23-årig terroroverlevende skaber international opsigt og vækker harme i Norge. Man burde i stedet give ham en medalje, lyder det fra biskop, der sender en opfordring til regeringen om at gribe ind

Mubarak Haji Ahmed flygtede fra Anders Behring Breiviks kugler på Utøya i 2011. Hans bror, Ismail, blev dræbt og er et af de 77 navne, som er indgraveret i dette mindesmærke. Alligevel står familien nu til at blive udvist fra Norge.
Mubarak Haji Ahmed flygtede fra Anders Behring Breiviks kugler på Utøya i 2011. Hans bror, Ismail, blev dræbt og er et af de 77 navne, som er indgraveret i dette mindesmærke. Alligevel står familien nu til at blive udvist fra Norge. . Foto: Torstein Bøe.

Den 22. juli 2011 flygtede Mubarak Haji Ahmed fra Anders Behring Breiviks kugler som deltager i det norske Arbejderpartiets ungdomssommerlejr, hvor hans bror, Ismail, blev dræbt. Nu står han til at blive udvist af landet og sige farvel til sin norske kone og deres nyfødte datter.

Mubarak Haji Ahmed kom til Norge som 10-årig, men fik for nylig besked om, at hans statsborgerskab er inddraget, og at han sammen med sine tre søstre skal forlade landet. Moren, storebroren og faren blev sendt ud i april.

Mubarak Haji Ahmed fortæller, at han har fået svære psykiske mén og høreskader efter terrorangrebet.

”Jeg er norsk. Jeg har ingenting i Djibouti, og det har min datter og kone heller ikke. De har brug for en far og en ægtemand,” siger han til Dagbladet.

På Utøya for fire år siden delte han telt sammen med sin afdøde bror og storebroren, der er tidligere lokalpolitiker i Arbejderpartiet.

Baggrunden for sagen er, at faren løj, da de søgte opholdstilladelse i 2002. I stedet for at opgive Djibouti som hjemland angav han og den ældste bror, at de kom fra Somalia, hvilket sikrede dem indrejse som følge af borgerkrigen i det afrikanske land. Faren døde kort tid efter ankomsten til Djibouti i april og blev sendt ud til trods for, at læger advarede om, at han kun havde 30 procent af hjertefunktionen tilbage.

Mubarak Haji Ahmed mener, at myndighedernes behandling er uretfærdig.

”Mig og mine søstre har ikke gjort noget forkert. Vi var børn, da vi kom til Norge. Vi har ikke bare siddet og modtaget sociale ydelser, men har arbejdet hårdt og er blevet integreret,” siger han til Dagbladet.

Torsdag aften arrangerede Antirasistisk Senter en støttedemonstration i Oslo, og også internationalt har forløbet skabt stor opmærksomhed, da blandt andet The Washington Post og BBC har taget sagen op.

Rune Berglund Steen, der er leder af Antirasistisk Senter, mener, at Norge har et særligt ansvar for at tage vare på de overlevende efter terrorangrebet i 2011.

”Sagen er pinlig for vores land. Hvis vi rent faktisk deporterer en af de overlevende fra Utøya, vil det bringe varig skam,” siger han til The Washington Post.

Ved torsdagens demonstration deltog også biskop over Oslo bispedømme, Ole Christian Kvarme, der retter en appel til regeringen om at skride ind.

”Vi bør skamme os, for denne sag er så himmelråbende forkert, og vi er nødt til at sige fra over for de myndigheder, der udviser en så grel mangel på medmenneskelighed. Det kan vi ikke leve med,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Ole Christian Kvarme mener, det er forkert, at en så velintegreret ung mand risikerer at blive udvist og peger på, at udvisningen også vil ramme den nyfødte datter.

”En sådan forståelse af arvesynden er under al kritik og går imod alt, hvad både kristne og humanister tror på og står for. Han har vist meget tydeligt, at han hører til i Norge, og i stedet for at sende ham hjem burde vi give ham en medalje og være stolte af, at han er en af vores,” siger Kvarme.

Han vil nu drøfte sagen med andre biskopper og håber, at kirken sammen med de humanistiske organisationer kan få regeringen i tale.

Fristen for at forlade Norge var oprindeligt 17. august, men er nu udsat en måned, hvor familien skal tage stilling til, om de på ny vil søge om opholdstilladelse.

Familiens advokat, Jostein Løken, fortæller til avisen VG, at han arbejder på en domstolsprøvelse af sagen.

”Man risikerer at splitte familier, og at børn mister forældrene. Det vil være brud på grundlæggende menneskerettigheder,” siger han.