Prøv avisen

Norge åbner nyt infocenter om Utøya-massakren

Breiviks politiuniform og udstyr er del af en ny udstilling om det angreb, der ramte Norge for fire år siden.

Et nyt informationscenter om Anders Behring Breiviks terrorhandling for fire år siden er ved at blive gjort klar i bygningen Høyblokka i Oslos regeringskvarter.

På udstillingen vil der blandt andet være den politiuniform, Breivik havde på under angrebet, ligesom der også vil være masser af billeder, film, tekster og genstande, der knytter sig til angrebet den 22. juli 2011 og til nordmændenes efterfølgende bearbejdelse af de voldsomme begivenheder.

Omkring 300 overlevende og pårørende til ofre for Breiviks angreb mod regeringskvarteret i Oslo og Arbeiderpartiets Ungdom (AU) på øen Utøya får mulighed for at se udstillingen den 21. juni, dagen inden den officielt åbner.

Udstillingen, som skal vare i mindst fem år, åbner på førstesalen i Høyblokka, hvor væggene stadig har tydelige spor efter den kraftige eksplosion uden for regeringskvarteret for snart fire år siden.

Her bliver blandt andet Breiviks udstyr udstillet, og det vil formentlig blive stærk kost for mange at se, siger lederen af den nationale støttegruppe efter 22. juli, Lisbeth Kristine Røyneland, til nyhedsbureauet NTB.

- Det bliver vældigt interessant og fint. Centret vil fortælle den nøgne historie om det, der skete den dag, og tankegodset bag gerningerne. Samtidig kommer det til at være en stærk oplevelse, siger hun.

Udstillingen åbner officielt på fireårsdagen den 22. juli.

- Det er vigtigt med et informationscenter, der kan formidle fakta om 22. juli 2011. Mange slider stadig med smertefulde oplevelser. Centret vil fortælle om det der skete, give os kundskab og være en påmindelse. På den måde kan det bidrage til, at sådanne handlinger ikke sker igen, siger kulturminister Thorhild Widvey.

I alt 77 mennesker blev dræbt ved Breiviks angreb i Oslo og på Utøya for fire år siden.