Prøv avisen

Norge genindfører kristendomsfag

"Det er et vigtigt signal at vise, at Norge er et kristent land, og med vores lange kristne historie er det naturligt, at der bliver større fokus på netop denne religion," siger Knut Arild Hareide fra Kristeligt Folkeparti i Norge. Arkivfoto. - Foto: Steffen Ortmann Denmark

Ny regering anklages for at lægge sig ud med menneskerettigheder med plan om mere kristendom i skolen

Kristendom skal have en mere prominent placering i den norske folkeskoles undervisning, og det bringer ifølge flere kritiske røster Norges nye regering i konflikt med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Landets nyvalgte regering vil indføre mindst 55 procent kristendom i folkeskolefaget RLE, religion, livssyn og etik. Desuden vil den føje et K for kristendom til navnet. Det ses især som en vigtig sejr for Kristeligt Folkeparti.

Førsteamanuensis i religionsvidenskab ved Oslo Universitet Marie von der Lippe mener, at partiet har glemt at kigge på sagen i en større europæisk sammenhæng.

LÆS OGSÅ: Kirken i Norge frigør sig mere fra staten

Flere undersøgelser viser, at det er i skolen, at børn møder kulturel og religiøs mangfoldighed. Elever er interesserede i at lære om forskellige religioner uafhængig af deres egen baggrund. Nu skal mere end halvdelen af tiden tilegnes kristendom, mens alle andre religioner skal kæmpe om resten af pladsen, siger hun til Dagbladet.

Marie von der Lippe henviser til, at den norske stat i 2007 blev dømt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg for brud på de civile og politiske rettigheder ved at lægge for stor vægt på kristendom frem for andre verdensreligioner.

LÆS OGSÅ: Millionbeløb skal lokke læger til udkantsbyer

Formand for Human-Etisk Forbund Jens Brun-Pedersen mener, at det balancerer på kanten igen at lægge ekstra vægt på kristendomsundervisningen.

Det er ganske alvorligt, at man nu genindfører et fag, som i mistænkelig grad ligner det, der fældede Norge. Regeringen viser sig som en novice, når det gælder respekt for livssynsmangfoldighed. Det er næsten respektløst, siger han til Aftenposten.

Derimod er der glæde hos Kristeligt Folkepartis formand, Knut Arild Hareide, der gik til valg på at få mere kristendom ind i folkeskolen.

Det er et vigtigt signal at vise, at Norge er et kristent land, og med vores lange kristne historie er det naturligt, at der bliver større fokus på netop denne religion. Det er helt naturligt, slår han fast over for nyhedsbureauet TT.