Norge kan ikke skaffe folk til Kabul

Selvom ingen på den norske ambassade i Kabul blev dræbt ved terrorangreb i nærheden, så er det blevet sværere at rekruttere folk til at arbejde på ambassaden

Norges udenrigsminister Jonas Gahr Store taler med den afghanske præsident Hamid Karzai i Kabul i Afghanistan d. 11 november 2009. -
Norges udenrigsminister Jonas Gahr Store taler med den afghanske præsident Hamid Karzai i Kabul i Afghanistan d. 11 november 2009. -. Foto: S. SABAWOON POOL Denmark.

Den norske stat har svært ved at finde folk til at arbejde på ambassaden i Kabul, der i tirsdags mærkede effekten af et terrorangreb. Angrebet var rettet mod et hotel, der lå i nærheden af ambassaden, men bomben var så kraftig, at den påførte den norske ambassade store skader.

Det er ikke første gang, at nordmænd har haft terroren i Afghanistan inde på livet. For to år siden blev det hotel, hvor udenrigsminister Jonas Gahr Støre befandt sig, angrebet, og en norsk journalist blev dræbt. I går fokuserede de norske medier derfor på udfordringen med at få ansat folk på ambassaden.

– Jobbet på ambassaden er det mest krævende, man kan blive sendt ud til. Dels fordi man både bor og arbejder på ambassaden, og dels fordi det ikke er muligt for de ansatte at bevæge sig rundt i byen, vurderer Aud Kolberg fra det norske udenrigsministeriums afdeling for kompetencer og ressourcer over for nyhedsbureauet NTB.

Til sommer skal seks af nordmændene på ambassaden i Kabul hjem, og det norske udenrigsministerium mangler stadig at besætte fire af stillingerne. Den nuværende ambassadør i Afghanistan, Kåre Aas, er dybt berørt af situationen.

– Vi iværksætter de tiltag, der er nødvendige for at tage vare på vores sikkerhed, siger Aas til avisen VG.

Han hæfter sig samtidig ved, at bombeangrebet ikke var rettet mod ambassaden, men blot viser, at situationen i Afghanistan fortsat er ustabil. Samme reaktion har Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, som er en af de få politikere, som har ønsket at udtale sig om sagen:

– Dette er nok et eksempel på de store udfordringer, som eksisterer i Afghanistan, og ikke mindst understreger det igen, hvor vigtigt det er at være til stede militært og civilt for at stabilisere situationen, siger Siv Jensen til Kristeligt Dagblad.

Afghanistan er det land, der modtager flest norske bistandspenge.

dalby@kristeligt-dagblad.dk