Prøv avisen

Norge vedtager historisk abortstramning

For første gang siden abortloven blev indført i Norge i 1976, får kvinder sværere ved at få foretaget en abort. Stramningen møder skarp kritik.

Under store protester vedtog Stortinget i Norge natten til fredag en historisk stramning af landets abortlov fra 1976.

Forhandlingerne strakte sig over flere timer og endte først lidt over midnat, da forslaget blev vedtaget med 105 stemmer for og 64 imod.

Undervejs i forhandlingerne var der en ophedet debat i Stortinget med anklager og forsvarstaler, mens demonstranter ifølge den norske avis VG havde samlet sig foran parlamentsbygningen.

Vedtagelsen indebærer, at gravide, der ønsker en fosterreduktion, ikke må tage beslutningen selv.

I stedet skal de nu have deres sag behandlet i særligt udvalg, hvor udvalgte fagpersoner skal tage stilling til abortønsket.

Fra talerstolen i Stortinget blev der rettet stor kritik mod statsminister Erna Solberg (H).

Flere politikere anklager hende for at have efterladt kvinders rettigheder på forhandlingsbordet for at beholde magten.

- Arven efter Erna Solberg er, at hun er villig til at gøre hvad som helst for at beholde magten. Til og med forhandle om grundlæggende rettigheder og indføre de første stramninger i abortloven siden 1970'erne, udtaler Arbeiderpartiets næstformand, Hadia Tajik, til VG.

Tidligere har Erna Solberg påpeget, at "de fleste lande" har et forbud mod fosterreduktion.

- Vi er det eneste land i Europa, som i dag har en åbning for, at du før 12. svangerskabsuge kan abortere den ene af tvillingerne, hvis fostrene har det godt, sagde Solberg i maj ifølge nyhedsbureauet NTB.

Det socialdemokratiske Arbeiderparti er i opposition i Norge. Regeringen består af Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristeligt Folkeparti (KrF).

Det er det nye parti i regeringssamarbejdet, KrF, som har været primus motor for stramningen af abortlovgivningen.

I regeringsforhandlingerne fik partiet flertal for sit forslag om fosterreduktion, men vandt ikke frem med ønsket om at ændre abortlovens paragraf 2c. Den tillader senabort ved alvorlig sygdom hos fostret.

Det seneste halve år har tusinder af nordmænd været på gaden for at demonstrere mod abortændringen.

Ifølge en meningsmåling foretaget af VG ønsker 68 procent af Norges befolkning ikke, at abortlovgivningen ændres.

I Danmark er reglerne for abort, at der skal foreligge særlige omstændigheder, hvis en kvinde, der er gravid med flere fostre, vil have foretaget en fosterreduktion.

Det kan blandt andet være, hvis der er fare for kvindens liv, eller hvis et eller flere fostre som følge af for tidlig fødsel ikke vil være levedygtige.

Det fremgår af Rigshospitalets hjemmeside.

/ritzau/