Norge vil forbyde ansigtsdækkende klæder i skolerne

Det er vigtigt, at elever og lærere kan se hinandens ansigter i skolen, siger norsk uddannelsesminister

"Vi ønsker ikke ansigtsdækkende klæder i børnehaver, skoler eller universiteter. Det hindrer god kommunikation, som er afgørende for, at elever og studenter skal kunne lære godt," siger Torbjørn Røe Isaksen. Arkivfoto.
"Vi ønsker ikke ansigtsdækkende klæder i børnehaver, skoler eller universiteter. Det hindrer god kommunikation, som er afgørende for, at elever og studenter skal kunne lære godt," siger Torbjørn Røe Isaksen. Arkivfoto. Foto: AP/ritzau

Regeringen i Norge vil gøre det forbudt at bære klæder, der dækker ansigtet, i alle norske uddannelsesinstitutioner.

Mandag har uddannelsesminister Torbjørn Røe Isaksen og fungerende integrations- og indvandringsminister Per Sandberg fremlagt lovforslaget.

Forbuddet gælder blandt andet det muslimske tørklæde niqab, som dækker hele eller dele af kvindens ansigt samt masker og elefanthuer, skriver den norske avis Aftonbladet.

Målet med forslaget er større åbenhed. Uddannelsessystemet er et særligt område, hvor det er ekstra vigtigt, at elever og lærere kan se hinandens ansigter, siger uddannelsesministeren.

- Vi ønsker ikke ansigtsdækkende klæder i børnehaver, skoler eller universiteter. Det hindrer god kommunikation, som er afgørende for, at elever og studenter kan lære godt, siger Torbjørn Røe Isaksen til nyhedsbureauet NTB.

Forbuddet skal desuden gælde i introforløb for flygtninge og sprogtimerne for nyankomne indvandrere. Og det skal gælde for både elever og ansatte.

- Lovforslaget sikrer lige regler og ligebehandling over hele landet, siger uddannelsesministeren til NTB.

Hvis forbuddet bliver overtrådt, skal det i første omgang mødes af dialog, skriver Aftonbladet.

Hvis en elev eller ansat ikke overholder kravene til ansigtsdækkende beklædning, skal de pålægges at fjerne det.

Bliver det ikke overholdt, kan elever bortvises. I sidste instans kan ansatte også blive fyret uden varsel, tilføjer avisen.

Forslaget kommer, efter at ministeren i oktober sagde til avisen Vårt Land, at regeringen vil indføre "nationale regler, der forbyder anvendelsen af slør, der dækker hele ansigtet, på alle skoler og universiteter".

Meldingen fulgte dengang en række lignende forbud i andre europæiske lande, blandt andet i Bulgarien og Schweiz.

Det er allerede muligt for kommuner og de enkelte skoler at indføre forbud. Det har blandt andet en højskole i Oslo gjort.

Og eftersom der allerede er flere lokale forbud, mener regeringen, at det bør være forankret i national lovgivning, skriver NTB.