Norsk kristen politisk stjerne gør op med godhedspolitik

På få måneder er 38-årige Sylvi Listhaug fra Fremskridtspartiet gået fra at være en relativt ukendt skikkelse i den brede befolkning til i dag at være en af Norges mest omstridte og populære politikere

Sylvi Listhaug.
Sylvi Listhaug. . Foto: Scanpix.

På få måneder er 38-årige Sylvi Listhaug fra Fremskridtspartiet gået fra at være en relativt ukendt skikkelse i den brede befolkning til i dag at være en af Norges mest omstridte og populære politikere.

Listhaug blev i 2013 udnævnt som landbrugsminister, inden hun i december sidste år blev landets første indvandrings- og integrationsminister umiddelbart efter, at Norge havde indført en skærpet grænsekontrol for at sætte en prop i flygtningestrømmen. Med den nye rolle fulgte et langt støre mediefokus, som hun fra første færd formåede at udnytte.

Hun kom hurtigt i vælten for udtalelser om, at ”man skal ikke blive båret ind i Norge i guldstol”, og at ”godhedstyranniet rider Norge som en mare”.

Listhaugs ligefremme stil deler nordmændene i højlydte modstandere og tilhængere, der føler, at hun tager deres bekymringer på integrations- og flygtningeområdet alvorligt. Flere af landets biskopper er gået forrest i kritikken og har angrebet hendes 40 forslag for en strammere asylpolitik, som hun i dag officielt fremlægger i et ekstraordinært statsråd med deltagelse af kong Harald.

”Jeg har aldrig været partipolitisk, men nogle beslutninger er så gennemgribende for alles liv, at vi ikke kan tie. Flygtningestrømmen forsvinder ikke ved, at man lukker grænserne,” sagde biskop over Møre bispedømme, Ingeborg Midttømme, til avisen VG i februar.

Sylvi Listhaug er født i 1977 i Ålesund i Sydnorge og blev i 2000 uddannet samfundsfagslærer fra Høgskulen i Volda. Hun har desuden arbejdet på plejehjem og var som ung engageret i Fremskridtspartiets Ungdom.

Listhaug har igennem hele sin politiske karriere lagt vægt på de konservative kristne værdier og har kritiseret venstrefløjen for at afkristne landet ved eksempelvis at droppe kristendom som selvstændigt fag i folkeskolen. Hun mener, at den norske kirke er gennemsyret af socialisme.

”Der er blevet udnævnt en del kontroversielle biskopper, og kirken er blevet mere politisk aktiv. Mange vil sige, at kirken er mere optaget af politik end religion,” sagde hun sidste år til den kristne avis Dagen.

For at opnå flertal for sine asylstramninger skal Listhaug overtale støttepartierne Kristeligt Folkeparti og Venstre, der er kritiske over for en række af forslagene: Midlertidig opholdstilladelse for uledsagede flygtningebørn, skærpede krav for familiesammenføring og ønsket om at kunne afvise mennesker, der kommer fra såkaldt sikre områder i at få deres sag prøvet. FN har kritiseret flere af tiltagene.

Privat er Listhaug gift med Espen Espeset, der arbejder i Fremskridtspartiets sekretariat i Stortinget. Sammen har parret to børn.