Norsk pensionist er fanget i russisk spiondrama

En pensioneret norsk grænsekontrollør er havnet i Stalins gamle torturfængsel i Moskva efter anklager om spionage. Hans bekendte er rystede og beskriver ham som venlig over for russere

Sagen om den 62-årige pensionist er omgærdet af stor mystik, og de russiske myndigheder har ikke været ret meddelsomme om anholdelsen. Mange spekulerer i, om russerne er i gang med en politisk markering snarere end en egentlig efterforskning.
Sagen om den 62-årige pensionist er omgærdet af stor mystik, og de russiske myndigheder har ikke været ret meddelsomme om anholdelsen. Mange spekulerer i, om russerne er i gang med en politisk markering snarere end en egentlig efterforskning. Foto: Privatfoto fra Facebook.

I starten af december rejste den 62-årige tidligere grænsekontrollør Frode Berg fra Kirkenes i Nordnorge til Moskva. Med sig havde han en returbillet til to dage senere. Ifølge bekendte skulle han blandt andet besøge tidligere kolleger, som han har haft kontakt med gennem næsten 25 års arbejde ved grænsen mellem Norge og Rusland, men så langt nåede nordmanden aldrig.

For ifølge norsk TV 2 var Frode Berg knapt ankommet til sit hotel i Moskva, før russiske myndigheder anholdt ham nær Den Røde Plads og sigtede ham for at have modtaget hemmelige oplysninger om den russiske flåde samt for at være en del af et større spion-netværk, der angiveligt skal have indsamlet informationer for fremmede magter.

Sagen om den 62-årige pensionist er omgærdet af stor mystik, og de russiske myndigheder har ikke været ret meddelsomme om anholdelsen. Mange spekulerer i, om russerne er i gang med en politisk markering snarere end en egentlig efterforskning. Bid for bid er der dog kommet klarhed over forløbet i de norske medier, og den ellers ukendte grænsekontrollør er blevet landskendt, mens nye oplysninger om spiondramaet har rullet de seneste uger.

Med på turen havde Frode Berg ifølge norsk TV 2 over 20.000 kroner i euro og to breve, som han efter eget udsagn var blevet overtalt til at tage med af to nordmænd. Han skulle til at poste brevene, da han blev anholdt.

Nu sidder den norske pensionist i Lefortovo-fængslet, som Stalins bødler brugte til tortur-forhør i 1930’erne. Han risikerer ifølge sin advokat op til 20 års fængsel i Sibirien.

Frode Berg er opvokset i Trondheim i Midtnorge, men flyttede til Finnmark i 1975. Oprindeligt var det for at aftjene et enkelt år som soldat ved garnisonen i Sør-Varanger, men efter en uge mødte han sin kommende kone, og det endte med, at han flyttede til Nordnorge permanent. Her arbejdede han i 24 år som grænseinspektør ved den norsk-russiske grænse, indtil han i 2014 gik på pension.

Flere af nordmandens bekendte har over for norske medier delt deres forundring over, at den ellers fredelige pensionist er havnet i et spiondrama. I deres øjne tyder intet på, at han har været involveret i spionage hverken før eller efter pensioneringen.

Ifølge beskrivelserne er Frode Berg en jordbunden og venlig mand, der søger samarbejde frem for uvenskab. Desuden beskrives han som et hjertevarmt menneske, der hellere mødte russerne med muntre kommentarer end mistænksomhed, og som var modsætningen til macho-stereotypen af en officer.

”Han så, at menneskene på den anden side ikke var uhyrer. De var som os, de ønskede gode liv, og de søgte kontakt (…) Derfor er det så ufatteligt, at Frode Berg skal have krydset denne grænse,” skriver forfatter og journalist Per Lars Tonstad i regionalavisen Nordlys.

Familien troede først, at der var tale om en misforståelse, men nordmandens advokat har nu fortalt, at de må forberede sig på, at han ikke slipper ud af Rusland uden straf.

”Det er helt forfærdeligt. Jeg tror, det værste er usikkerheden. Ord som spion og spionsag er skræmmende for de fleste,” siger advokaten, Brynjulf Risnes, til tv-stationen NRK.

”Sagen er omgærdet af megen hemmeligholdelse, politik og efterretninger, og det gør, at de nærmeste føler sig meget magtesløse. De får hjælp, men ingen kan lindre savnet eller frygten for, hvad der kan ske ham,” siger han.

Frode Berg skal ifølge NRK efter sin pensionering have fortsat med at udføre opgaver for det norske grænsekommissariat og har i mange år været engageret i norsk-russisk samarbejde. Han har desuden været aktiv i Røde Kors’ afdeling i Finnmark, hvor han deltog i organisationens arbejde med Rusland.

Frode Berg er i første omgang varetægtsfængslet i to måneder.