Norsk valg: Jens Stoltenbergs store udfordring

Regeringsmagten er tabt for Arbejderpartiet, mener de fleste med indsigt i norsk politik

Statsminister Jens Stoltenberg kæmper lige til det sidste. Her er han til valgmøde på Ulsrud videregående skole i Oslo. –
Statsminister Jens Stoltenberg kæmper lige til det sidste. Her er han til valgmøde på Ulsrud videregående skole i Oslo. –. Foto: Håkon Mosvold LarsenNTB.

Som Sisyfos, der stædigt skubber stenen op af bjerget, nægter den norske statsminister Jens Stoltenberg at give op. I ugevis har han rejst på kryds og tværs i Norge og forsøgt at mobilisere sofavælgere og de, der endnu ikke har valgt tilhørsforhold. De er partiets sidste håb efter negative meningsmålinger, der gang på gang sender Arbejderpartiet ud af regeringskontorerne.

Indtil for en uge siden trillede valgkampen afsted i støt tempo, men nu er der blevet sat fart på det legendariske socialdemokratiske valg-apparat, og partiet benytter sig af traditionel græsrodsvalgkamp, hvor de stemmer flere dørklokker i hele landet end nogensinde før. Samtidig har partiet skærpet retorikken, så valget nu ifølge socialdemokraterne handler om velfærd eller skattesænkning og mellem fællesskab eller privatisering.

LÆS OGSÅ: Norge er på vej mod borgerligt styre

De har taget usædvanlige reklame-strategier i brug, og en video, hvor Jens Stoltenberg optræder som taxachauffør er nået langt ud over landets grænser. Da det viste sig, at flere af passagererne var blevet udvalgt og informeret om, at de skulle deltage i en valgvideo, gav det noget bagslag, men partiet står stadig ved videoen, som findes på deres hjemmeside.

Den seneste meningsmåling fra avisen VG viser, at Arbejderpartiet står til at tabe stemmer til især Højre. Samtidig viser en rundspørge fra tv-stationen NRK, at Jens Stoltenberg har større opbakning end Erna Solberg, når de to kandidater stilles op direkte over for hinanden. Mens 38,8 procent ønsker Højre-lederen som statsminister, mener 42,9 procent, at den nuværende statsminister er den bedste person til jobbet.

Det er dog sandsynligvis ikke nok til at sikre sejren den 9. september, vurderer valgkommentator Aslak Bonde.

Arbejderpartiet har fået kritik for at være for passive. De pumper stadig flere penge ind i den offentlige sektor, men befolkningen savner konkrete resultater og forbedringer. Den borgerlige blok har nye, friske svar på uddannelses- og sundhedsområdet, som er de emner, der optager nordmændene mest. Selvom Jens Stoltenberg er en populær person, er der bred enighed om, at regeringen ikke har forvaltet de otte år ved magten tilstrækkeligt godt for at få fornyet mandatet, siger han.

Mens Arbejderpartiets velsmurte valgmaskine har mindsket den borgerlige bloks forspring, har Jens Stoltenberg måtte trækkes med andre problemer. Først kritiserede tidligere statsminister og Stoltenbergs selverklærede mentor Thorbjørn Jagland partiets valgstrategier, og kort derefter indkaldte tidligere minister Grete Knudsen til pressemøde og præsenterede sin bog Basketak, som politisk redaktør på avisen Aftenposten Harald Stanghelle kalder en torpedo i valgkampen.

Jeg har aldrig læst en så usminket, voldsom og ødelæggende beskrivelse af en siddende statsminister. Hun fremstiller ham som en konfliktsky, uærlig mand uden lederegenskaber, der er optaget af at administrere i stedet for at være visionær, siger Harald Stanghelle.

Han peger på, at bogen tog fokus, lige da den kom ud, men at Grete Knudsens håndtering af sin kritik i højere grad er blevet en ulempe for hende end for Stoltenberg.

Vi nordmænd bryder os ikke om folk, som spænder ben for deres egne, siger han.

Harald Stanghelle peger på, at hvis Arbejderpartiet og Stoltenberg skal nå at vende tendensen, skal de gøre en turboindsats, som mobiliserer sofavælgere og tvivlere.