Notat udstiller Brexit-splid i britisk regering

Internt notat fra konsulentfirma afslører manglende strategi for Brexit-kursen i Theresa Mays regering

Det lækkede notat taler om splittelse i Theresa Mays regering om strategien for den britiske vej ud af EU.
Det lækkede notat taler om splittelse i Theresa Mays regering om strategien for den britiske vej ud af EU. Foto: Jack Taylor/Polfoto/AP.

Konsulentfirmaet Deloitte har påkaldt sig den britiske premierminister Theresa Mays vrede, efter at et internt Brexit-notat ifølge BBC og avisen The Times viser, at regeringen fortsat ikke har nogen overordnet plan for Brexit. Det lækkede notat taler om splittelse i Mays regering om strategien for den britiske vej ud af EU.

Til den mere forsonlige fløj hører finansminister Philip Hammond og erhvervsminister Greg Clark. Derimod vil regeringens mest indædte fortalere for en Brexit have et hårdt brud med EU. De såkaldte Brexiteers er udenrigsminister Boris Johnson, Brexit-minister David Davis og Liam Fox, minister for international handel.

”Den bedste måde at vurdere, hvem der vinder, er ved at se på, hvem der larmer mest i debatten, fordi de ellers ikke bliver hørt,” hedder det i notatet.

Politisk reporter Stephen Bush fra magasinet New Statesman tolker det således:

”De mest højlydte har været de tre Brexiteers generelt og støtter af Liam Fox i særdeleshed. Så det kan være, at der er en blødere Brexit i spil, end vi har gået og troet.”

Anand Menon, professor i europæisk politik ved King’s College London, følger Brexit-debatten tæt.

”Brexit er en massiv beslutning, der påvirker vores fremtid, og det er klart, at der vil være kampe i regeringen. Men jeg mener, det er for tidligt at sige, hvor det lander. Men vi ved, at de tre Brexi- teers er støjende personligheder, mens Philip Hammond er den, der lytter til erhvervslivet,” siger Anand Menon.

Han vurderer, at det for regeringen gælder om at holde sammen på De Konservative. Det fremgår også af notatet:

”Ingen kan være særligt overraskede over, at de fokuserer mere på partiets velbefindende end på landets.”

Anand Menon er medforfatter til en rapport, som i lighed med det lækkede notat peger på, at forhandlingerne om Brexit vil sætte et hårdt pres på embedsværket.

Det pres hører Stephen Bush fra New Statesman allerede om nu, når han taler med embedsmænd.

”De er dybt ulykkelige i embedsværket. Jeg hører, at der ikke er en reel koordination, og der ikke er udstukket nogen klar kurs. Samtidig føler folk i finansministeriet sig marginaliseret. De var meget magtfulde under George Osborne, men indtager nu mere en bogholderrolle,” siger han med henvisning til den tidligere finansminister.

I ministerierne er der generelt en følelse af, at alle beslutninger tages i Downing Street 10.

”Theresa Mays stil med at trække alle beslutninger til sig og bestemme alle detaljer selv er uholdbar i længden,” mener Stephen Bush.

Medieomtalen af notatet har fået premierminister Theresa May til at sende sin talskvinde på banen. Hun siger til avisen Daily Telegraph, at det ikke er et notat, der er bestilt af eller skrevet på vegne af regeringen.

Ifølge seniorforsker Robyn Monro fra tænketanken Institute for Government kan der heller ikke være tale om et officielt notat.

”Hvis du ser på sproget, så er det tydeligt, at det ikke er noget, man ville skrive til regeringen. Det er mere et internt notat, og det er ikke klart, hvor meget der er baseret på fakta, og hvor meget der er spekulativt,” siger Robyn Monro.

Men hun medgiver, at konsulentvirksomheder som Deloitte kender problemstillingerne, fordi de allerede rådgiver regeringen og ministerierne.