Nu er Rusland i krig med Vesten

Med Vladimir Putins dekret onsdag om delvis massemobilisering kan flere end 300.000 reservister indkaldes og sendes i krig. Fly ud af Rusland blev udsolgt minutter efter præsidentens tale

Krigen i Ukraine er blevet Putins krig – hans eget liv og krigens gang er forbundne. Og derfor har situationen aldrig været farligere – for Europa, ikke mindst.
Krigen i Ukraine er blevet Putins krig – hans eget liv og krigens gang er forbundne. Og derfor har situationen aldrig været farligere – for Europa, ikke mindst. Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix.

Denne uges højspændte begivenheder er på mange måder en genopførsel af ugen op til Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar. Her afkrævede Ruslands præsident Putin – for rullende kameraer – medlemmerne af det nationale sikkerhedsråd svar på, hvorvidt de gik ind for at anerkende de østukrainske områder Luhansk og Donetsk som selvstændige stater.

Et par dage senere rullede russiske kampvogne ind i Ukraine, mens Vladimir Putin på TV erklærede den militære specialoperation for igangsat. I denne uge har manuskriptet set således ud: