Nu får demente i Norge deres egen landsby

- Vi skal give de demente hverdagslivet tilbage, siger byrådspolitiker fra Oslo.

Landsbyen skal ligge i Lille Tøyen-kvarteret og får plads til 153 beboere. Beboerne får deres eget værelse med bad i bygninger med plads til seks-otte personer. Køkken, stue og opholdsrum skal beboerne være fælles om. Arkivfoto
Landsbyen skal ligge i Lille Tøyen-kvarteret og får plads til 153 beboere. Beboerne får deres eget værelse med bad i bygninger med plads til seks-otte personer. Køkken, stue og opholdsrum skal beboerne være fælles om. Arkivfoto Foto: Adam Sund

I 2018 står Norges første landsby for demente klar i hovedstaden i Oslo.

Inspirationen kommer fra verdens første demens-landsby De Hogeweyk i Holland.

Landsbyen i Oslo skal laves efter mål fra det hollandske forbillede. Tegningerne fra arkitekter er klar, og nu mangler kun de nødvendige ændringer af byplanlægningen.

- Hidtil har vi placeret demente i bygninger, hvor de stort set kun har haft en gang at gå frem og tilbage på. Men det er deres sidste hjem, og de skal have en god oplevelse i en tryg landsby. Planen er, at den skal stå færdig i 2018, siger Aud Kvalbein fra byrådet i Oslo til avisen VG.

Artiklen fortsætter under annoncen

- Vi skal give de demente hverdagslivet tilbage, tilføjer hun.

Landsbyen skal ligge i Lille Tøyen-kvarteret og får plads til 153 beboere. Beboerne får deres eget værelse med bad i bygninger med plads til seks-otte personer. Køkken, stue og opholdsrum skal beboerne være fælles om.

Dermed har de mulighed for at hjælpe til med madlavning og husarbejde, hvis de vil. Der bliver også anlagt en "hovedgade" med supermarked og café, så beboerne kan få sig en gåtur.

Ifølge Aud Kvalbein er over 80 procent af plejehjemsbeboere i Norge demente. Hun tror, at tallet vil være endnu højere om 10 år.

Flere andre kommuner i Norge undersøger også muligheden for at bygge særlige områder for demente.