Coronapatienten Trump er nu for alvor udfordret

Med Donald Trumps coronadiagnose vil den amerikanske valgkamp gå over i historien som både den mærkeligste, mest uforudsigelige og mest foruroligende i nyere tid – og præsidenten selv har stor andel i dette

Natten til fredag kom det frem, at en af Trumps nære rådgivere var smittet med covid-19. Derfor blev Trump testet. Og testen var positiv.
Natten til fredag kom det frem, at en af Trumps nære rådgivere var smittet med covid-19. Derfor blev Trump testet. Og testen var positiv. Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix.

Coronavirussen skåner ingen. Det må præsident Donald Trump sande efter, at hans positive testresultat har vendt op og ned på den amerikanske valgkamp og skærpet fokus på hans håndtering af pandemien.

Trumps covid-19-diagnose dominerer nu nyhedsdækningen. Medierne taler ikke længere om hans nominerede til den ledige plads i højesteret, om hans advarsler om valgsvindel i næste måned eller om hans seneste tweets. Præsidentens argument om, at hans 77-årige demokratiske modstander, Joe Biden, er fysisk og psykisk svækket og uegnet til at lede nationen, synes undermineret. Han kan ikke længere afholde de store udendørs vælgermøder i svingstaterne, som er et omdrejningspunkt for hans kampagne. Den næste valgdebat mellem Trump og Biden om mindre end to uger kan blive aflyst. Valgkampen står nu officielt i coronavirussens tegn.

Samtidig viser de netop offentliggjorte amerikanske jobtal, at der i september blev skabt færre nye jobs i USA end ventet. Økonomien lider fortsat alvorligt under coronapandemien, og flere end 26 millioner amerikanere modtager arbejdsløshedsunderstøttelse.

I skrivende stund er præsident Trump ifølge Det Hvide Hus i fin form og oplever indtil videre kun milde symptomer, men han er som en 74-årig svært overvægtig mand i høj risiko for at blive alvorligt syg. På Twitter skriver Trump, at han er gået i karantæne sammen med sin hustru, der ligeledes har fået covid-19. Han menes at være blevet smittet af sin nære rådgiver Hope Hicks, der har rejst i fly og helikopter med præsidenten flere gange i denne uge, og som blev testet positiv for coronavirus i torsdags.

Præsident Trumps diagnose sætter hans bagatellisering af virussen, hans nonchalance over for smittefaren, hans promovering af uvidenskabelige behandlingsmetoder, hans modstand mod mundbind og hans insisteren på, at USA’s økonomi skal genåbnes trods stort smittetryk, i relief.

For halvanden uge siden sagde Trump under et valgmøde i Ohio, at covid-19 ”påvirker så godt som ingen”, selvom den nu har kostet omkring 208.000 af hans landsmænd livet. Under tv-debatten i Cleveland natten til onsdag dansk tid hånede Trump Joe Biden for at bære ”det største mundbind, jeg nogensinde har set” og slog fast, at han ikke selv bruger den slags. Præsidentens familiemedlemmer og andre gæster nægtede ifølge amerikanske nyhedsmedier – modsat Bidens lejr – at følge retningslinjerne og dække mund og næse til i debatsalen. Så sent som i torsdags erklærede Trump, at ”afslutningen på pandemien er i syne”.

Uanset hvad amerikanerne tænker om Donald Trump og hans forvaltning af sit embede, ønsker langt de fleste, at præsidenten er sund og rask, og hans diagnose eskalerer en i forvejen alvorlig krise og kan i værste fald få konsekvenser for USA’s nationale sikkerhed. Fjendtligt sindede udenlandske magter kan udnytte det kaos, en syg præsident kan medføre. De kommende dage vil vise, hvor mange af Trumps regeringsmedlemmer og nære rådgivere, der er smittede. Nyheden om, at vicepræsident Mike Pence er testet negativ, dulmer dog amerikanernes flossede nerver.

Nu holder verden vejret og venter på nyt fra Det Hvide Hus. Hvis verdens mest berømte coronapatient bliver alvorligt syg, kan det få vælgerne til at afskrive ham. En anden mulighed er, at virussen kan menneskeliggøre en præsident, der har ry for at være kynisk, grov og følelseskold. Hvis Trump til gengæld hurtigt kommer sig over virussen uden at opleve alvorlige symptomer, kan det blive skyts til hans argument om, at faren ved den er overdrevet. Og han har før vist sig i stand til at glide af på skandaler og dårlige nyheder, som ville have spændt ben for enhver anden præsident. Det kan ikke afvises, at det samme kan ske med hans coronadiagnose.

Men efter et år, der begyndte med en rigsretssag og sidenhen har været domineret af en pandemi, økonomisk sammenbrud, social uro, raceopgør, en giftig valgkamp og bekymringer for det amerikanske demokratis fremtid, er befolkningen i forvejen ængstelig, urolig og udmattet. Nyheden om, at coronavirussen har fundet vej til magtens centrum, er endnu et lavpunkt i et år formet af lavpunkter, og uanset udviklingen de kommende uger vil den amerikanske valgkamp unægteligt gå over i historien som både den mærkeligste, mest uforudsigelige og mest foruroligende i nyere tid.