Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Ny amerikansk abortlov kritiseres for at give voldsmænd fripas

”Takket være #RHA er der nu erklæret åben jagt på gravide kvinder i New York,” skriver Dennis Poust, der er talsmand for New Yorks katolske konference, på Twitter. Modelfoto. Foto: Iris/Ritzau Scanpix

New Yorks liberale abortlov holder hånden over voldsmænd, der tager livet af ufødte børn, siger kritikere

En voldsmand, der overfalder en gravid kvinde og tager livet af hendes ufødte barn, kan gå straffri i New York, efter at det demokratiske flertal i delstatens kongres har vedtaget en liberal ny abortlov. Det indvender kritikere af den stærkt kontroversielle lov, hvis hovedformål det er at gøre det nemmere for kvinder i New York at få en provokeret abort sent i graviditeten.

Den nye lov om reproduktiv sundhed, the Reproductive Health Act, RHA, afkriminaliserer i princippet provokeret abort helt frem til fødselstidspunktet, og dette har allerede fået konsekvenser i delstatens retssystem. Efter at en 48-årig mand tidligere i denne måned blev anholdt for at dræbe sin ekskæreste, der var gravid i 14. uge, med knivstik i maven, opgav New Yorks anklagemyndighed således med henvisning til den nye abortlov at tiltale ham for drabet på det ufødte barn. I stedet vil gerningsmanden kun blive retsforfulgt for drabet på kvinden.

Dette forfærder lovens mange kritikere, der mener, at loven grundlæggende mangler respekt for menneskelivet.

”Det kræver ikke megen moralsk indsigt at indse, at knivdrabet på et ufødt barn er en dybtgående uretfærdighed, der fortjener at blive behandlet som en forbrydelse. Men USA’s abortfortalere specialiserer sig i moralsk følelsesløshed. De nægter at erkende nogen form for menneskeliggørelse af det ufødte barn af bekymring for, at en sådan indrømmelse vil underminere forudsætningerne for vores overordentligt lempelige abortregime,” skriver eksempelvis den konservative meningsdanner og redaktør Rick Lowry i nyhedsmediet The National Review.

Også den katolske kirke i New York, der er blandt den nye abortlovs skarpeste kritikere, råber vagt i gevær.

”Takket være #RHA er der nu erklæret åben jagt på gravide kvinder i New York,” skriver Dennis Poust, der er talsmand for New Yorks katolske konference, på Twitter.

Lovens fortalere afviser denne udlægning. I et fælles opinionsindlæg i New York-avisen The Times Union of Albany peger to af lovens penneførere, demokraterne Liz Krueger og Anna Kaplan, på, at voldshandlinger, der resulterer i en ufrivillig provokeret abort, kan retsforfølges som ”forsætligt overfald”. Strafferammen for denne type forbrydelse er op til 25 års fængsel, hvilket er ”langt mere end den tidligere straf for ’uretmæssig abort’”, skriver de.

”Dertil kommer, at dommere har mulighed for at øge straffen i tilfælde, hvor forbrydelsen var særligt voldelig,” påpeger de.

Det handler imidlertid om andet og mere end strafferammer, indvender andre. Voldsofre og deres pårørende ønsker ofte juridisk anerkendelse af det ufødte barns tabte liv, fastslår klummeskribenten Chris Churchill i The Times Union of Albany.

”Ifølge New Yorks lovgivning er fosterets – eller babyens eller hvad du foretrækker at kalde det – liv ikke bare uden nogen menneskelighed, men uden nogen værdi overhovedet,” skriver han.

Ifølge avisen New York Times var det frem til vedtagelsen af den nye abortlov yderst sjældent, at delstatens anklagemyndighed tiltalte nogen for at have påført en kvinde en uønsket abort. I fjor skete det eksempelvis kun en enkelt gang. I dette tilfælde blev en mand sigtet for både mordforsøg og ”andengradsabort” (uagtsom abort) efter at have angribet sin forlovede, der var gravid i 26. uge, med en køkkenkniv. Kvinden overlevede, men det gjorde hendes ufødte barn ikke.

New Yorks nye abortlov tillader provokeret abort næsten helt frem til fødslen, hvis barnet ikke kan overleve udenfor livmoderen, eller hvis graviditeten truer kvindens liv eller helbred. Delstatens tidligere lov tillod kun provokerede aborter efter den 24. graviditetsuge, hvis kvindens liv var i fare. Gravide i New York kan stadig, som det også var tilfældet før, inden for lovens rammer frit få en abort frem til 24. uge.